یکی از لباس های بسیار پرکاربرد برای خانم های ایرانی مانتو است. خوشبختانه برای دوخت مانتو انتخاب جنس پارچه آنقدر از تنوع زیادی برخوردار است که تقریبا هر سلیقه ای را می تواند پوشش دهد. بر اساس این که قصد دارید مانتوی خریداری شده را در چه مکانی و برای چه مراسمی استفاده کنید؛ دارای جنس ومدل متفاوتی خواهد بود. به طور مثال یک مانتو اداری پارچه و مدل متفاوتی نسبت به یک مانتوی مجلسی خواهد داشت. معمولا مزون هایی که در زمینه دوخت مانتو فعالیت می کنند سعی دارند از جنس پارچه های متفاوت برای دوخت مانتو استفاده کنند تا هر فردی بر اساس نیاز خود بتواند هر کدام را انتخاب کند. در این مقاله قصد داریم شما را با انواع پارچه مانتویی، آشنا کنیم.
معرفی انواع پارچه مانتویی
انواع پارچه مانتویی بر اساس اینکه در چه فصلی از سال و به چه منظوری استفاده شوند، متفاوت هستند. شاید در ابتدا تصور کنید آنچه که در خرید مانتو اهمیت دارد مدل و رنگ می باشد اما با چند بار استفاده از مانتو متوجه می شوید که جنس پارچه بر مدل و حتی رنگ آن، اولویت دارد. یک مانتو هرچقدر هم برش های زیبایی داشته باشد و با دقت دوخته شده باشد؛ اگر جنس پارچه خوبی نداشته باشد، پس از یک بار شستشو کیفیت اولیه خود را از دست می دهد. آنجاست که به ناچار مجبور هستید آن را به جمع لباس های بلااستفاده کمدتان، اضافه کنید.
حتما از خودتان می پرسید پس بهترین جنس در میان انواع پارچه مانتو که وجود دارد کدام است؟! برای اینکه بتوانید یک مانتو با پارچه مناسبی انتخاب کنید؛ باید به موارد مختلفی مثل کشی بودن یا نبودن، لطافت و زبری آن، میزان چروک پذیری پارچه، ضخامت و همچنین نوع الیاف آن، توجه کرد. هر چقدر بیشتر پارچه های مانتویی را بشناسیم، انتخاب راحت تری خواهیم داشت. ممکن است از نظر برخی افراد پارچه های کشی برای مانتو اصلا مناسب نباشند اما عده ای دیگر آن ها را بهترین نوع پارچه برای مانتو بدانند. پس قبل از اینکه برای خرید مانتو به بازار بروید؛ تکلیف را با خودتان مشخص کنید که چه نوع پارچه ای مد نظرتان می باشد. پس از آن باید به سراغ انتخاب بهترین جنس از همان نوع پارچه بروید.
مسئله دیگری که وجود دارد این است که باید دقیقا مشخص کنید چه زمانی قصد استفاده از مانتو را دارید. به طور مثال خرید یک مانتو با پارچه ضخیم به هیچ وجه مناسب استفاده در فصل تابستان، نمی باشد. بنابراین نیاز است با انواع پارچه های خنک برای تابستان آشنا باشید تا بتوانید انتخاب درستی داشته باشید. اگر به بحث طراحی لباس علاقه دارید بد نیست بدانید که یکی از بهترین کلاسهای طراحی لباس در تهران توسط صنعت و معدن ارائه می شود و یک اموزش جامع از مبتدی تا پیشرفته را در اختیار دانش پذیران خود قرار میدهد.
مشخصات اصلی انواع پارچه مانتویی
به طور کلی هر یک از انواع پارچه مانتویی که انتخاب می کنید باید جنس مرغوبی داشته باشد، نباید به سرعت چروک شود و در اثر شستشوی چند باره، آسیب ببیند. پارچه های مانتویی می توانند الیاف طبیعی و مصنوعی داشته باشند. پارچه هایی با الیاف طبیعی نازک و مقاوم هستند و کیفیت آنها در اثر گذشت زمان تغییر محسوسی پیدا نمی کند. مشکلی که پارچه های با الیاف طبیعی و یا پارچههای نخی دارند این است که ممکن است در اثر شستشو آبرفت داشته باشند و در نتیجه از متراژ آنها در حد چند سانتی متر پس از شستشو، کم شود. البته این نمونه پارچه بیشتر برای دوخت مانتوی تابستانی کاربرد دارد. در ادامه انواع پارچه های مانتویی برای بهار و پاییز را معرفی می کنیم.
انواع پارچه مانتویی پاییزه
انواع پارچه مانتویی که برای فصل پاییز مناسب هستند معمولا پشمی بوده و یا ضخامت قابل توجهی دارند. این نوع پارچه ها نباید آنقدر گرم باشند که فرد احساس راحتی نداشته باشد و نه آنقدر نازک باشند که فرد احساس سرما کند. پارچه هایی که برای فصل پاییز مناسب هستند، عبارتند از:
پارچه مخمل
پارچه های مخمل یکی از قدیمی ترین و البته معروف ترین پارچه های پاییزی برای دوخت مانتو می باشد. البته به تازگی پارچه مخمل کبریتی هم بسیار مورد توجه دوستداران پارچه های مخمل قرار گرفته است. پارچه های مخمل کبریتی راه راه های برجسته ای دارند که برای دوخت انواع مانتو، پالتو و یا کت های پاییزی، مناسب هستند. پارچه های مخمل کبریتی با رنگ های قهوه ای تیره، کهربایی، زیتونی، عسلی، فیروزه ای و کالباسی، بسیار پرطرفدار هستند.
پارچه سوییت
سوئیت ها پارچه های بسیار ظریف و زیبایی هستند که از مرحله آخر پرداخت چرم به وجود می آیند. پارچه های سوئیت برای دوخت مانتوهای پاییزی مناسب می باشند. حتی از آن ها برای تهیه بوت ها هم استفاده می شود. یکی از مشکلاتی که پارچه های سوئیت دارند این است که رنگ های روشن این پارچه لکه ها را به سرعت، نمایش می دهد. بنابراین اگر نگران کثیف شدن زود هنگام مانتو سوئیت خود هستید؛ بهتر است به سراغ رنگ های تیره تر این پارچه محبوب، بروید.
پارچه فوتر
انواع پارچه مانتو فوتر را می توان یکی از بهترین پارچه های پاییزی به حساب آورد که در دسته پارچه های پشمی، قرار می گیرند. اگرچه گرمایی که پارچه های فوتر دارند آن ها را برای استفاده در فصول سرد سال، مناسب کرده است. البته می توان از نوع ظریف تر آن ها برای مانتوی پاییزه نیز، استفاده کرد. سوئیت استحکام بیشتری داشته و در عین حال جنس نرم و لطیفی دارد که در کلاس طراحی لباس آنلاین مطرح میشود.
انواع پارچه مانتویی بهاره
ویژگی مهمی که پارچه مانتوهای بهاره باید داشته باشند این است که بسیار سبک و خنک باشند؛ به طوری که مانع از تعریق بدن شوند. از آنجایی که پارچه های تیره رنگ نور خورشید را بیشتر به خود جذب می کنند؛ برای دوخت مانتوهای بهاره بیشتر از رنگ های سفید یا صورتی کمرنگ و همچنین رنگ کرم، استفاده می شود. پارچه هایی که برای فصل بهار مناسب هستند؛ عبارتند از:
پارچه حریر
پارچه های حریر به دلیل بافت بسیار ظریف و نازکی که دارند؛ خنک بوده و برای دوخت مانتوهای بهاره، مناسب هستند. البته از این جنس پارچه برای دوخت مانتوهای بهاره که حالت مجلسی دارند هم استفاده می شود. علاوه بر پارچه های حریر می توان از پارچه های تور هم به این منظور، استفاده کرد. حتی در مواردی با ترکیب حریر و تور می توان مدل های خلاقانه ای از مانتوهای بهاره، تولید کرد. تور دانتل یکی از معروف ترین و بهترین انواع پارچه تور برای دوخت این گونه از مانتوهاست.
پارچه کرپ
کرپ از آن دسته از پارچه های پرکاربرد است که برای تولید کت و شلوار و مانتوی زنانه بسیار استفاده می شود. مانتوهای کرپ بیشتر مجلسی بوده و حالت اسپرت ندارند. پارچه های کرپ در انواع مختلفی همچون کرپ ابریشم، کرپ گاباردین، کرپ فلورانس، کرپ دیور و کرپ حریر، تولید می شوند. نکته حائز اهمیت وزن پارچه های کرپ است. اگر علاقه ای به پوشیدن لباس های سنگین ندارید؛ برای دوخت مانتوهای کرپ باید به سراغ انواع سبک تر آن بروید.
پارچه نخی
شاید اگر پارچه های نخی به سرعت چروک نمی شدند؛ بهترین گزینه برای دوخت مانتو های بهاره و تابستانی، محسوب می شدند اما متاسفانه امکان چروک شدگی مانتوهای نخی بالاست. البته می توان از این ایراد در مقابل خنکی فوق العاده ای که این جنس از پارچه ها دارند، چشم پوشی کرد. پارچه های نخی بسیار سبک و راحت بوده و از تعریق زیاد بدن در فصول گرم سال، پیشگیری می کنند.
انواع پارچه مانتویی نخی
همانطور که گفتیم خنکی مانتوهای نخی می تواند گرمای بهار و تابستان را برای شما قابل تحمل کند. مانتوهای نخی می توانند از جنس لنین، کتان کریستال و پارچه نخی یزدی دوخته شوند. اگرچه هر کدام از این جنس پارچه ها ممکن است نسبت به دیگری کمی ضخیم تر و یا نازک تر باشد؛ اما در هر صورت همگی خنک بوده و برای فصل بهار، مناسب هستند.
انواع پارچه برای مانتو
علاوه بر پارچه های نخی و کرپ که به توضیح آنها پرداختیم؛ انواع دیگری از پارچه ها هم وجود دارند که برای دوخت مانتو طرفداران خاص خود را دارند. از جمله پارچه هایی که برای مانتو دوزی استفاده می شود؛ می توان به پارچه فاستونی، پارچه جین، پارچه کتان، پارچه ریون، پارچه چرم، پارچه دیور، پارچه پرادا، پارچه فیونا، پارچه ابریشم و پارچه ساتن، اشاره کرد. اینکه از کدام یک از این پارچه ها برای دوخت مانتو استفاده کنیم؛ به سلیقه و همچنین مدل مانتوی مورد نظر ما، بستگی دارد.
انواع پارچه مانتو مجلسی
مدل مانتو مجلسی معمولا رسمی بوده و به صورت شیک، طراحی و دوخته می شود. البته برای زیباتر شدن این نوع مانتوها از سنگ دوزی و تکه دوزی هم استفاده می شود. مانتو مجلسی مناسب مراسمات خاصی است و می بایست برای دوخت آن از پارچه هایی استفاده شود که به نسبت دیگر پارچه ها ایستایی خوبی داشته و دیرتر چروک شود. بهترین جنس پارچه برای دوخت مانتو مجلسی پارچه ساتن، پارچه چرم، پارچه حریر، پارچه کرپ، پارچه ریون و پارچه ژاکارد می باشد.
انواع پارچه مانتویی مشکی
رنگ مشکی را می توان متداول ترین و پرکاربردترین رنگ مانتو برای خانم ها، به حساب آورد. انواع پارچه ها در رنگ مشکی هم موجود هستند. در حال حاضر مانتوهای مشکی با جنس پارچه کرپ و نخی بیشتر از سایر جنس پارچه ها در بازار، دیده می شود.
انواع پارچه مانتویی اداری
مسلما محل کار با میهمانی های خانوادگی متفاوت بوده و لازم است پوشش خانم ها در چنین مکان هایی رسمی تر و سنگین تر باشد. از آنجایی که امروزه خانم های زیادی شاغل هستند؛ بازار مانتوهای اداری، سکه است. خیلی از شرکت ها و اداره ها ترجیح می دهند کارمندانشان فرم یکسانی از نظر پوشش، داشته باشند. جنس استفاده شده برای مانتوهای اداری باید به گونه ای باشد که کارمندان در فصول سرد و گرم احساس راحتی داشته باشند. اگر قصد دارید برای فصل بهار یک مانتوی اداری تهیه کنید؛ باید به سراغ مانتوهایی با پارچه های خنک تر مثل کتان بروید. این پارچه در انواع مختلفی مثل سبک، مجعدی و ضخیم وجود دارد که می توانید در هر فصلی از سال، جنس مناسب آن را تهیه کنید.
- پارچه فاستونی را هم می توان یکی از بهترین پارچه ها برای دوخت مانتوهای اداری دانست. پارچه فاستونی نسبت به دیگر پارچه گرم تر بوده و بیشتر برای فصول سرد سال، مناسب می باشد.
- نقش پارچه های کرپ را هم برای دوخت مانتو اداری نمی توان نادیده گرفت. این پارچه از قدیم تا به امروز همواره در تولیدی های مانتو، وجود داشته و هیچگاه قدیمی نمی شود. پارچه های کرپ بسیار با کیفیت هستند و جنس الیاف آنها از پشم و ابریشم، می باشد.
- پارچه ترگال برای دوخت مانتوهای اداری مخصوصا در رنگ های مشکی و سرمه ای بسیار پر مصرف می باشد. این جنس پارچه ایستادگی خوبی داشته و لطافت خاصی هم دارد. البته قیمت بسیار مناسب پارچه ترگال بر جذابیت هر چه بیشتر آن نیز، افزوده است.
انواع پارچه مانتویی سنتی
پارچه های سنتی پارچه هایی هستند که طرح های اصیل و نقوش ایرانی مثل طرح فرش، قالی و گلیم، طرح های بته جقه، طرح های لاله عباسی و… بر روی آن ها، حک شده است. حتی در برخی از این پارچه ها نقاشی ها و خوشنویسی های اصیل ایرانی هم دیده می شود. مانتوهایی که با استفاده از پارچه های سنتی دوخته می شوند؛ تنوع بسیار زیادی دارند. پارچه هایی با طرح های مینیاتوری، طرح های نگارگری، طرح ترمه، طرح بته جقه، طرح کاشی، طرح اسلیمی، طرح گل و مرغ، طرح فرش، طرح گلیم و … همگی می توانند در دوخت مانتوهای سنتی، استفاده شوند. پارچه هایی که برای دوخت مانتوهای سنتی استفاده می شوند؛ معمولا از جنس ترمه، مخمل و ساتن می باشند که هر کدام در طرح ها و رنگ های متفاوتی موجود هستند.
انواع پارچه مانتو کتی
مانتوهای کتی به دلیل اینکه یک حالت رسمی دارند؛ در بین خانم ها، پرطرفدار هستند. مانتوهای کتی می توانند در مدل های مختلف مثل مانتو کتی کوتاه، مانتو کتی بلند و مانتو کتی مجلسی و اداری، دوخته شوند. بسته به این که قصد دارید از مانتو کتی در چه مراسماتی استفاده کنید؛ می توان جنس های مختلفی برای دوخت آن، به کار برد. متداول ترین جنس پارچه برای دوخت مانتوی کتی، پارچه کرپ می باشد اما برای موارد مجلسی می توان از پارچه های گیپور هم استفاده کرد. مانتوهای کتی به دلیل برش متفاوتی که دارند شما را جذاب تر و خوش تیپ تر نشان می دهند. از پارچه های دیگری مثل چرم و جین هم می توان برای مانتوهای کتی، استفاده کرد. پارچه های چرم نیز به دلیل براق بودن می توانند استایل خاص و متفاوتی را ایجاد کنند.