نورپردازی رامبراند جزء تکنیک های کلاسیک در زمینه نورپردازی در عکاسی محسوب می شود که بیشتر مورد توجه عکاسان پرتره، قرار دارد. با استفاده از این تکنیک می توانید تصاویری با ظاهر حرفه ای بگیرید. بر خلاف تصور افرادی که به تازگی آموختن هنر عکاسی را آغاز کرده اند؛ نورپردازی رامبراند اصلاً پیچیدگی خاصی ندارد و تنها با صرف زمان و دقت و فقط با استفاده از دوربین و یک منبع نور واحد، می توان این کار را به آسانی انجام داد. راهنمایی هایی که در این مقاله وجود دارد می تواند تا حد زیادی به شما عکاسان در گرفتن تصاویری با این تکنیک، کمک کند.
روش نورپردازی رامبراند چیست؟
نورپردازی رامبراند یکی از تکنیک های رایج و البته جذاب در عکاسی پرتره می باشد که نام خود را از نقاش بزرگ هلندی گرفته است؛ شخصی که در نقاشی پرتره های خود از این شیوه برای گیراتر شدن نقاشی های خود، استفاده می کرد. واقعیت این است که نورپردازی رامبراند به تصاویر شما، عمق می بخشد. عکس های پرتره که با این تکنیک گرفته شوند؛ باعث انتقال یک احساس دراماتیک در بیننده می شوند. ساز و کار این تکنیک نورپردازی؛ نحوه استفاده از نور و سایه است. به این صورت که بینی در این روش، مقابل نور قرار می گیرد و سپس با جابجایی منبع نور، سایه ها تنظیم می شوند. زمانی که منبع نور همان نور طبیعی باشد؛ برای تنظیم سایه ها، این سوژه است که جا به جا می شود. در این تکنیک، یک مثلث نوری کوچک به صورت معکوس در زیر چشم سوژه، شکل می گیرد.
تفاوت عکس های نورپردازی رامبراند چیست؟
نورپردازی هایی که برای عکاسی پرتره استفاده می شوند، متفاوت هستند. تفاوت اصلی نورپردازی رامبراند با نور طبیعی و نور فلاش در امکان جابجایی و کنترل بهتر نورهای فلاش، می باشد. اگر از نور طبیعی استفاده کنید؛ برای اینکه بتوانید جلوه مورد نظر خود را ایجاد کنید؛ باید سوژه را جا به جا کنید. همچنین برای عکاسی در فضای بسته و با نور طبیعی، زاویه نور تابشی از پنجره را باید در نظر بگیرید.
نورپردازی رامبراند با ایجاد عمق باعث می شود چهره نسبت به حالت عادی، لاغرتر به نظر برسد؛ بنابراین این تکنیک نورپردازی برای افراد با چهره های بسیار لاغر، توصیه نمی شود. همچنین در این تکنیک بخش هایی از چهره مثل چشم ها، پرنورتر شده و باعث می شود توجه بیننده به این قسمت ها، جلب شود.
آموزش نورپردازی رامبراند
عکاسی کردن با استفاده از نورپردازی رامبراند بسیار ساده است. برای این کار به سه عنصر منبع نور، رفلکتور و سوژه برای عکاسی، نیاز دارید. در قدم اول باید منبع نور را با زاویه 45 درجه به سمت سوژه، قرار دهید. ارتفاع نور را به گونه ای باید تنظیم کنید که بالای سر سوژه و کمی به سمت پایین باشد. در واقع تنظیم ارتفاع مهم ترین قسمت است و نیاز است این کار با حوصله و دقت، انجام شود. پس از تنظیم نور اصلی باید به سراغ رفلکتور بروید و آن را در سمت مقابل نور اصلی و در ارتفاع مشابه نور اصلی، قرار دهید. در پایان باید از سوژه بخواهید جایی بین رفلکتور و منبع نور اصلی، قرار گیرد. به گونه ای که روبه روی شما بوده و چهره کمی به سمت منبع نور باشد.
اگر این تکنیک را به تازگی آغاز کرده اید، نگران نباشید. حتی زمانی که از فلاش استودیویی هم استفاده کنید؛ با کمی تمرین متوجه خواهید شد که سوژه دقیقا در چه مکانی باید قرار گیرد. این موارد به همراه بسیاری از نکات عکاسی پرتره در کلاس عکاسی دانش هنر توسط اساتید مجرب، آموزش داده می شود. پیشنهاد می کنیم اگر قصد دارید عکاسی را به صورت اصولی یاد بگیرید؛ در دوره برگزار شده توسط این آموزشگاه، شرکت کنید. حتی اگر فرصت کافی برای شرکت در دوره حضوری ندارید؛ می توانید در دوره آنلاین عکاسی، شرکت کنید. تمامی مباحث ارائه شده در دوره حضوری و آنلاین، مشابه می باشد.
تکنیک های نورپردازی رامبراند
اگرچه این شیوه نورردازی پیچیده نمی باشد اما فوت و فن هایی هم دارد که اگر آن ها را رعایت کنید، در نهایت می توانید تصاویر جذاب تری بگیرید. بهتر است موارد زیر را در خصوص استفاده از این شیوه عکاسی، در نظر بگیرید:
روشنایی صورت در نورپردازی رامبراند
همانطور که گفتیم عکاسی رامبراند باعث ایجاد عمق و بعد در تصاویر پرتره می شود. همین موضوع باعث جذابیت تصویر شده و نگاه مخاطب را به مسیر نور، جلب می کند. افرادی که گونه های برجسته و استخوانی دارند؛ سوژه های مناسبی برای این شیوه عکسبرداری هستند زیرا این ویژگی در تصویر به صورت برجسته تر به معرض نمایش گذاشته می شود. حتی افراد با چهره های گرد هم می توانند سوژه های خوبی محسوب شوند؛ زیرا قسمتی که در تاریکی باقی می ماند، گردی ناموزون را پنهان می کند.
اهمیت نورگیر در رامبراند
یکی از جزئیات دیگری که باید به خاطر داشته باشید، نورگیر است. نورگیر رنگ عنبیه چشم را برجسته تر کرده و باعث می شود چشم سوژه زنده و روشن به نظر برسد. حداقل یکی از چشم ها باید نورافکن داشته باشد تا به پرتره جان ببخشد، اما اگر هر دو چشم این درخشش را داشته باشند، بهتر است.
تقسیم روشنایی در عکاسی رامبراند
در این مدل نورپردازی یک طرف چهره سوژه در نور شدید و طرف دیگر در سایه است. معمولاً برای عکاسی از افراد مشهور مثل ستاره های سینما یا خوانندگان روی جلد مجلات هنری، از این شیوه عکاسی، استفاده می شود. به این منظور باید از وجود منبع نور در یک طرف مدل، اطمینان داشته باشیم. منبع نور باید 90 درجه به چپ یا راست سوژه و کمی پشت سر آن باشد.
روشنایی حلقه ای
روشنایی حلقه ای باعث می شود سایه کوچکی از بینی سوژه روی گونه ها بیفتد. به نور ایجاد شده، نور عمودی حلقه می گویند. برای این کار می بایست منبع نور را کمی بالاتر از سطح چشم و در حدود 30 تا 45 درجه از دوربین، قرار دهید. استفاده از تکنیک روشنایی حلقه ای برای افرادی که استخوان گونه برجسته دارند، مناسب بوده و برعکس برای افراد با بینی کوچک ممکن است نتیجه خوبی نداشته باشد.
نورپردازی پروانه ای رامبراند
زمانی که منبع اصلی نور را در بالا و پشت دوربین قرار می دهیم؛ در واقع نورپردازی پروانه ای را ایجاد کرده ایم. این تکنیک نورپردازی بیشتر مناسب تصاویر پر زرق و برق می باشد. در نورپردازی پروانه ای؛ عکس در زیر منبع نور شلیک می شود. به این شکل که زیر گونه و چانه، سایه ایجاد می کند. این تکنیک برای افراد مسن مناسب است، زیرا چین و چروک را کمتر نمایان می کند. همچنین افرادی که استخوان های گونه برجسته و صورت باریک دارند نیز گزینه مناسبی برای عکاسی پرتره با استفاده از نورپردازی پروانه ای، به شمار می روند.
روشنایی گسترده
عکاسی پرتره را می توان با نورپردازی گسترده یا کوتاه انجام داد. برای دستیابی به نور گسترده؛ کافی است صورت مدل را کمی از مرکز نور، دور کنید. در چنین حالتی؛ آن بخش از چهره که به سمت دوربین چرخانده می شود و البته شامل قسمت بیشتری از چهره می باشد، در نور قرار خواهد گرفت. این نورپردازی برای افراد با صورت های باریک مناسب است زیرا باعث می شود چهره پهن تر به نظر برسد.
روشنایی کوتاه
این تکنیک نقطه مقابل تکنیک نور گسترده می باشد. برای این کار صورت مدل را به سمت منبع نور، بچرخانید. با این کار سایه ها در بزرگترین قسمت صورت، ظاهر شوند. این نوع نورپردازی برای سوژه هایی با صورت های لاغر و پوست تیره، مناسب است. در صورتی که بتوانید نورپردازی رامبراند را با سبک کوتاه ترکیب کنید؛ به جلوه بی نظیر و فوق العاده ای، دست پیدا می کنید.
برای آشنایی کامل با تکنیک های نورپردازی؛ توصیه می کنیم مقاله آموزش نورپردازی در عکاسی را مطالعه کنید.
تنظیمات دوربین برای نورپردازی رامبراند
تنظیمات دوربین برای نورپردازی رامبراند به منبع نور بستگی دارد. در صورتی که با نورهای غیر طبیعی قصد عکسبرداری دارید؛ توصیه می شود دیافراگم، ISO و سرعت شاتر دوربین را به صورت f / 8، ISO 200، 1/125، تنظیم کنید. البته با استفاده از لنزهای مختلف، ممکن است نیاز باشد تنظیمات دوربین را تغییر دهید. این موارد در کلاس های آموزش عکاسی به طور کامل، آموزش داده می شود.
تکنیک عکاسی رامبراند با نور طبیعی
برای عکاسی رامبراند همیشه به منابع نوری قوی نیازی نیست. در خیلی از مواقع یک پنجره ساده که نور از آن عبور می کند، بهترین منبع نور می باشد. در صورتی که قصد داشته باشید از نور طبیعی استفاده کنید؛ باید یک روز ابری را برای عکاسی، انتخاب کنید. نور مستقیم خورشید مانع پخش شدن یکنواخت نور می شود.
مثلث رامبراند
همانطور که ذکر کردیم در تکنیک نورپردازی رامبراند، یک مثلث نوری کوچک به صورت معکوس در زیر چشم سوژه، شکل می گیرد. این مثلث نباید از چشم بالای آن، عریض تر باشد، نباید از بینی درازتر باشد و همچنین باید به گونه ای باشد که سایه بینی به سایه گونه متصل باشد. علاوه بر نورپردازی؛ هنگام عکسبرداری پرتره باید پس زمینه را هم در نظر داشته باشید؛ زیرا پس زمینه همان چیزی است که بیننده هم به آن توجه زیادی دارد. برای نورپردازی رامبراند؛ پس زمینه های تیره بهترین انتخاب هستند.
چیدمان نورپردازی رامبراند
در قسمت آموزش نورپردازی رامبراند چیدمان اصلی را که نحوه قرارگیری منبع نور، سوژه و عکاس می باشد، ذکر کردیم. یکی دیگر از روش های چیدمان این نوع نورپردازی، استفاده از راهنمای ساعت است. به این صورت که سوژه را در وسط صفحه ساعت و رو به روی عکاس، تصور می کنیم. حال اگر این دو نقطه را ساعت 6 و 12 در نظر بگیریم؛ منبع نور در ساعت 4 و یا 8، قرار می گیرد. کاری که شما به عنوان عکاس باید انجام دهید این است که به چهره سوژه توجه کنید و بر اساس آن، زاویه انتخابی برای نور اصلی را بین 45 تا 60 درجه، در نظر بگیرید. این مهم ترین نکته در ایجاد نورپردازی در عکاسی پرتره است.
تجهیزات لازم برای روش نورپردازی رامبراند
خوشبختانه اجرای این تکنیک به تجهیزات پیچیده ای نیاز ندارد. تنها وسایلی که برای این کار نیاز دارید شامل منبع نور، دوربین، پس زمینه و سوژه می باشد. می توانید برای اطمینان یک منبع نور ثانویه هم در اختیار داشته باشید. اگر منبع نور مصنوعی در اختیار ندارید؛ حتی می توانید در کنار یک پنجره با نوری که از آن به داخل اتاق می آید، عکسبرداری رامبراند را انجام دهید. البته به این موضوع که منبع نور باید بالاتر از سطح چشم و در زاویه حدود 45 درجه نسبت به جلوی سوژه شما قرار گیرد، توجه داشته باشید. برای اینکه تمامی قواعد عکاسی را بدانید؛ بهترین کار ثبت نام دوره عکاسی آن هم در بهترین آموزشگاه عکاسی در تهران، می باشد. البته اگر ساکن تهران نباشید؛ باز هم می توانید به صورت آنلاین آموزش ها را دریافت کنید.
در این مقاله سعی کردیم تا جای ممکن شما را با تکنیک نورپردازی رامبراند، آشنا سازیم. قاعدتاً ذکر تمامی مباحث مربوط به عکاسی به صورت یکجا و در یک مقاله، نمی گنجد. برای اینکه آموزش های کامل و جامعی دریافت کنید؛ می توانید در کلاس عکاسی دانش هنر، شرکت کنید. آموزش های ارائه شده در این دوره عکاسی به گونه ای است که حتی برای ورود به بازار کار نیاز به هیچ دوره مکمل دیگری، نداشته باشید.
برای دریافت مشاوره و ثبت نام در کلاس عکاسی دانش هنر؛ با کارشناسان این مجموعه از طریق شماره های درج شده در سایت، تماس بگیرید.