اگر با دنیای عکاسی آشنا باشید حتماً نام پرسپکتیو در عکاسی زیاد به گوشتان خورده است. حتی اگر با این واژه آشنایی ندارید؛ با خواندن این مقاله قادر خواهید بود با استفاده از پرسپکتیو، تصاویر خلاقانهای بگیرید. پرسپکتیو به شما کمک میکند بتوانید عمق و اندازه را در عکاسی به تصویر بکشید و تصاویر خیره کنندهای ثبت کنید. در این مقاله با مفهوم عکس پرسپکتیو و چگونگی استفاده از آن در عکاسی، آشنا میشوید.برای شرکت در کلاسهای آموزشگاه عکاسی با ما تماس بگیرید.
عکس پرسپکتیو در عکاسی چیست؟
پرسپکتیو در عکاسی (Perspective) به معنای میزان فشردگی اشیا در تصویر است. با استفاده از پرسپکتیو میتوانید به اجسامی که در کادر دوربین شما قرار گرفته اند؛ بُعد بدهید به طوری که بیننده با دیدن چنین تصویری به میزان عمق و رابطه فضایی بین سوژهها در تصویر، پی ببرد. بُعد ایجاد شده کاملاً به نحوه قرارگیری عکاس برای گرفتن عکس، بستگی دارد؛ مثلاً پرسپکتیو تصویری که عکاس آن روی زمین نشسته است با پرسپکتیو همان تصویر در حالی که عکاس بر روی یک بلندی قرار گرفته است، متفاوت میباشد.
یکی از موضوعات محبوبی که طرافدارن زیادی در کلاس عکاسی در تهران دارد، یادگیری تکنیک های پرسپکتیو در عکاسی است. به طور کلی پرسپکتیو چگونگی دیدن شدن یک شیء را براساس سایز و فاصله ای که با دوربین دارد، تغییر میدهد. معمولاً برای عکاسی هنری از این شیوه بهره میبرند. ویژگی قابل توجهی که پرسپکتیو برای تصاویر ایجاد میکند این است که میتواند باعث شود یک عکس دو بعدی به صورت یک صحنه سه بعدی، دیده شود.
تعریف پرسپکتیو فشرده در عکاسی
تکنیک پرسپکتیو فشرده به شما کمک میکند بتوانید عکس های خلاقانه ای بگیرید که در شبکههای اجتماعی غوغا به پا میکنند. برای استفاده از این تکنیک بایستی سوژه که میتواند انسان هم باشد؛ در پس زمینه و سوژه ای دیگر در پیش زمینه قرار بگیرد و به طور خاصی بین این دو سوژه، ارتباط برقرار شود. برای ثبت چنین تصاویری باید به چند نکته توجه داشته باشید؛ اول اینکه برای داشتن عمق میدان بیشتر و قرار گرفتن هر دو سوژه در منطقه وضوح، باید از دیافراگم های بسته تر و لنزهای وایدتر استفاده کرد. در واقع هرچه دیافراگم بسته تر باشد، پرسپکتیو در عکاسی بیشتر میشود و برعکس. استفاده از لنز واید باعث بیشتر شدن پرسپکتیو و در نتیجه کوچک تر دیده شدن سوژه پس زمینه میشود. برای گرفتن تصاویری با پرسپکتیو فشرده، سرعت شاتر باید بالا باشد. همچنین پیشنهاد میشود برای جبران دیافراگم بسته و سرعت شاتر بالا، حساسیت را هم بالا ببرید.ین موارد در دورههای آنلاین عکاسی نیز مطرح میشود.
چگونه عکس پرسپکتیو بگیریم؟
برای گرفتن عکس پرسپکتیو باید آنقدر موقعیت قرار گرفتن دو سوژه و فاصله کانونی آنها را تغییر دهید تا در نهایت به یک ترکیب دقیق و فوق العاده جذاب برسید. در واقع هرچه فاصله کانونی کمتر باشد، پرسپکتیو عکس شما بیشتر میشود و برعکس. برای گرفتن تصاویر پرسپکتیو در عکاسی هم میتوانید از لنزهای واید و هم از لنزهای تله فتو، استفاده کنید. البته در خیلی از موارد لنزهای واید احساس پرسپکتیو اغراق شده ای را ایجاد میکند. دلیل این است که در یک لنز واید فاصله زیادی بین سوژهها وجود دارد و نزدیکترین سوژه به دوربین، همیشه بزرگتر دیده میشود اما با یک لنز تله فوتو، فاصله بین عناصر عکس کم میشود و به همین خاطر تفاوت اندازه اشیاء خیلی مشهود نخواهد بود.
به طور کلی لنزهای واید نسبت به لنزهای نرمال و یا تله فوتو، حس عمق بیشتری را در تصویر پرسپکتیو در عکاسی ایجاد میکنند. لنزهای تله فوتو، فشردگی بیشتری ایجاد میکنند و به نظر میرسد عناصر تصویر به هم نزدیک تر هستند. برای گرفتن عکس های پرسپکتیو تنها توجه به نوع لنز استفاده شده کافی نیست. البته که کارهای دیگری هم میتوان انجام داد؛ مثلاً اینکه عکاس از زوایای پائین و یا بالا عکس بگیرد و با این کار نمای جدیدی به بیننده بدهد که از چیزی که هر روز میبیند، متفاوت تر باشد. این زوایای مختلف به صورت خودکار رابطه بین عناصر صحنه را تغییر داده و باعث جذاب تر شدن تصاویر میشود. پس برای گرفتن عکس پرسپکتیو سه روش اصلی وجود دارد: تغییر در فاصله کانونی لنز، تغییر در زاویه دید و تغییر ارتفاع.
اصلاح پرسپکتیو
حقیقتاً کار با پرسپکتیو در عکاسی لذت بخش است و چنین تصاویری امروزه طرفداران زیادی دارد. ممکن است گاهی مجبور به اصلاح پرسپکتیو شوید تا به نتیجه مطلوب خود، دست یابید. این الزام مخصوصاً برای زمانهایی که میخواهید از یک سوژه با دقت کامل عکاسی کنید و هیچ گونه اعوجاج یا توهمی نداشته باشد، بیشتر خودش را نشان میدهد. معمولاً به هنگام گرفتن عکسهایی از ساختمان، پرسپکتیو بالای ساختمان را کوچک تر نشان میدهد. در چنین شرایطی باید به اصلاح پرسپکتیو، روی آورید. یکی از راهکارهایی که برای رفع این گونه مشکلات وجود دارد؛ استفاده از لنزهای تصحیح پرسپکتیو است. لنز تصحیح پرسپکتیو یا لنز PC لنزی است که خطاهای پرسپکتیوی را اصلاح میکند و در عکاسی معماری کاربرد دارد.
ویژگی خاصی که این لنزها دارند این است که دارای سری متحرک هستند و قابلیت چرخش به جوانب یا بالا و پایین و یا هر دو را دارند. این ویژگی به لنز اجازه میدهد به تدریج حرکت کند تا تأثیرات پرسپکتیو از بین برود. این لنزها به دلیل اینکه به صورت موازی با ساختمان حرکت میکنند؛ باعث میشوند خطوط از یکدیگر دور شوند و به همین خاطر ابعاد ساختمان به واقعیت نزدیک تر میشود. البته روش های دیگری هم برای اصلاح پرسپکتیو وجود دارد که از جمله آن میتوان به استفاده از نرم افزار «فتوشاپ»، اشاره کرد.
انواع پرسپکتیو در عکاسی
انواع پرسپکتیو در عکاسی شامل پرسپکتیو یک نقطه ای، دو نقطه ای و سه نقطه ای میشود. پرسپکتیو یک نقطه ای برای زمانی است که خطوط فرضی سمت یک نقطه، چشم را هدایت و ایجاد پرسپکتیو میکند. پرسپکتیو دو نقطه ای برای زمانی است که خطوط فرضی به دو نقطه تلاقی برسند و در این ناحیه حس برجستگی برای بیننده، ایجاد کند و پرسپکتیو سه نقطه ای برای زمانی است که خطوط فرضی در سه جهت مختلف حرکت کنند و سه نقطه تلاقی مختلف، ایجاد کنند. اصولاً این سه نقطه هنگامی ایجاد میشود که از زاویه بالاتر یا پایین تر از سوژه، عکاسی شود. البته پرسپکتیوهای چهار نقطه ای، پنج نقطه ای و شش نقطه ای هم در عکاسی وجود دارد اما به نسبت انواع قبلی، کمتر کاربرد دارند.
کاربرد پرسپکتیو در عکاسی
همانطور که گفتیم از پرسپکتیو در عکاسی برای مقاصد مختلفی استفاده میشود. خلق تصاویر هنری یکی از کاربردهای چنین تصاویری است. تصاویری که با پرسپکتیو گرفته میشود؛ یک زاویه دید خاصی به بیننده میدهد و از این نظر میتواند خلاقانه باشد. کاربرد دیگر چنین تصاویری در معماری است. معمولاً برای ثبت تصاویر بناهای تاریخی از عکاسی پرسپکتیو، استفاده میشود. کاربرد دیگری که پرسپکتیو دارد مربوط به ساخت فیلمها میشود. فیلمهایی که لازم است در آن، بیننده فضای سه بعدی درون صحنه را به طور ملموسی درک کند.
زاویه پرسپکتیو در عکاسی
همانطور که ذکر کردیم یکی از روش های گرفتن تصاویر پرسپکتیو در عکاسی، تغییر زاویه است. برای این کار میتوانید موقعیت دوربین را جابجا کنید و تأثیر آن را روی پرسپکتیو، مشاهده کنید. معمولاً تغییر زاویه دوربین، بر شدت پرسپکتیو میافزاید. قرار دادن دوربین از زاویه پایین سوژه را بلند تر از حالت معمول نشان میدهد و قرار دادن دوربین از زاویه دید بالا، سوژه را کوتاهتر از حالت عادی نمایش میدهد. علاوه بر تغییر موقعیت دوربین، میتوان سطح فوکوس را در قسمت هایی از کنار تصویر، متمرکز کرد. با این کار حس عمق در آن، تشدید میشود.
انواع پرسپکتیو در ترکیب بندی عکاسی
راهکارهایی وجود دارد که میتوانید برای ایجاد پرسپکتیو در عکاسی بهتر در تصاویر از آنها استفاده کنید. انواع پرسپکتیو در ترکیب بندی عکاسی شامل موارد زیر میشود:
- عکس های عمودی بگیرید: اگر به هنگام پیاده روی در یک مسیر به جای اینکه روبرو را نگاه کنید؛ بالا یا پایین را نگاه کنید، از منظری کاملاً متفاوت چیزهایی را مشاهده خواهید کرد که قبلاً ندیدهاید. حال دوربین را به جای چشمان خود قرار دهید و هر آنچه که در بالا یا پایین میبینید؛ ثبت کنید. سعی کنید سوژهها و اشیاء را از زاویهای ببینید که معمولاً آنها را مشاهده نمیکنید. هر چه بیشتر قاب را پرکنید، تصاویر شما جذابیت بیشتری پیدا خواهند کرد.
- عکس های افقی بگیرید: روی زمین دراز بکشید و اجازه دهید خطوط پیشرو مانند راهنمایی باشند که نگاه بیننده شما را به مرکز تصویر هدایت کنند. این ترفند منجر به ثبت تصاویر جذابی میشود.
- به اشیاء بیشتر توجه کنید: استفاده از اشیاء همیشه راه آسانی بوده است. استفاده از گویهای شیشهای یا حتی تلفنهای همراه چند راه سرگرم کننده برای ترکیب این تکنیک هستند. برای این کار به اشیاء نگاه کرده و از آنها به عنوان چهارچوبی برای سوژه خود، استفاده کنید. با کمی تمرین در می یابید که واقعاً میتوانید آنها را به روشی جدید و جالب، مشاهده کنید.
- قاب را پرکنید: پر کردن قاب یکی از انواع پرسپکتیو در عکاسی میباشد. تصور کنید ایستاده اید و از یک درخت عکس می گیرید که شامل کل تنه، شاخه ها، برگها و قسمتی از آسمان است. برای اینکه قاب را پرکنید پیشنهاد میشود یک منطقه یا الگوی خاص را بزرگنمایی کرده و روی آن، متمرکز شوید. با این کار مشاده میکنید که نتیجه کاملاً متفاوت خواهد شد. این به بینندگان شما نشان میدهد چطور با روشی جدید چیزهای عادی را ببینند.
- چیزی را در پیش زمینه قرار دهید: اگرچه در عکاسی گفته میشود تأکید روی سوژه اصلی باشد اما پیش زمینه هم اهمیت دارد. به این منظور اجازه دهید که موضوع پیش زمینه همان چیزی باشد که چشم بیننده را به پس زمینه هدایت کند. هدف از این کار این است که مخاطب به فراتر از پیش زمینه تصویر نگاه کند تا ببیند چه چیزی در پس زمینه وجود دارد.
- آینهها و بازتابها: آینه ها، دیوارهای شیشه ای یا ساختمانها و پنجرهها و حتی آب چیزهای هستند که میتوانند به شما در بازی با چشماندازها، کمک کنند. بازتابها یا تصاویر آینهای میتوانند راهی جدید برای ثبت تصاویر منحصر به فرد به شما ارائه دهند.
پرسپکتیو یک نقطه ای در عکاسی
یکی از انواع پرسپکتیو در عکاسی است که نشان میدهد چگونه اشیاء همزمان که دورتر میشوند، کوچکتر به نظر میرسند و در نهایت به یک «نقطۀ ناپدید» در افق تبدیل میشوند. حتماً تصاویری از این دست را بسیار دیدهاید. ویژگی چنین تصاویری این است که سه بعدی و واقعی به نظر می رسند. این نوع از پرسپکتیو زمانی کاربرد دارد که اشیاء از روبرو دیده شوند مثل تصاویری که در جاده یا ریل راه آهن گرفته میشود. در پرسپکتیو یک نقطه ای، سطوحی که روبروی بیننده قرار دارند، بدون تحریف و به شکل واقعی خود، نمایان میشوند. آنها با استفاده از خطوط پای افقی و عمودی رسم میشوند و سطوحی که از بیننده دور هستند؛ به یک «نقطۀ ناپدید» تبدیل میشوند. این نقطه دقیقاً در برابر چشم بیننده قرار میگیرد.
پرسپکتیو دو نقطه ای در عکاسی
پرسپکتیو دو نقطه ای برخلاف نوع قبل که یک نقطه گریز داشت؛ دارای دو نقطه گریز میباشد. این نوع از پرسپکتیو در عکاسی زمانی استفاده میشود که گوشه و زوایای اشیاء روبروی بیننده قرار گرفته باشد. در واقع نقاط گریز در امتداد دید چشم شما واقع میشوند. در این شیوه تنها یک دسته خطوط موازی عمودی وجود دارند و خطوط دسته دوم و سوم به نقطه گریز چپ و راست موجود می رسند. این روش برای ترسیم ایزومتریک اشیاء بسیار مناسب است.
آموزش تکنیکهای عکاسی پرسپکتیو
تکنیکهایی که برای پرسپکتیو در عکاسی استفاده میشود عبارتاند از:
- مانع ایجاد کردن (هم پوشانی): در مواقعی که یک شی دید شی دیگری را مسدود میکند؛ متوجه میشویم که شی مسدود کننده در فاصله نزدیک تری نسبت به بیننده قرار گرفته است. از این مفهوم میتوانیم برای برای نمایش «عمق» و یا فاصله بین سوژهها استفاده کنیم.
- اندازه نسبی: از تکنیک پرسپکتیو در عکاسی برای ثبت تصاویری با نتایج جالب و خلاقانه، استفاده میشود. برای این کار اشیاء و سوژهها را به ترتیبی قرار میدهیم که اندازهها و فاصلهها حس متفاوتی را به بیننده، القا کنند. در چنین شرایطی مغز فریب میخورد و به درک درستی نمیرسد. همین موضوع باعث ایجاد تصاویر خلاقانه میشود. به طور مثال فردی را تصور کنید که در یک تصویر قدی دو برابر ارتفاع یک ساختمان دارد. ما به محض دیدن چنین تصویری متوجه میشویم که فرد نسبت به ساختمان در فاصله نزدیکتری از ما قرار گرفته است. این همان تکنیک اندازه نسبی در پرسپکتیو است.
- پرسپکتیو خطی و مستطیلی: استفاده از خطوط یکی از جذابیتهای عکاسی محسوب میشود. با استفاده از این خطوط است که میتوان چشم بیننده را به سوژه مورد نظر، هدایت کرد. این موضوع به عنوان پرسکتیو خطی شناخته میشود. پرسپکتیو مستطیلی کمی از نوع خطی متفاوت است. در نوع مستطیلی خطوط مستقیم سوژهها در عکس نیز با همان شکل مستقیم و دقیقاً به همان فرمی که به طور طبیعی می بینیم؛ به تصویر کشیده میشوند.
- پرسپکتیو در عکاسی با کمک لنز: برای ایجاد پرسپکتیو میتوانید از لنزها هم کمک بگیرید. استفاده از لنزهای مختلف باعث میشود که بتوانید به آسانی روی عمق یک تصویر، تأثیر بگذارید. به طور کلی، لنزهایی که فشرده سازی بیشتری را ارائه میدهند؛ اشیاء را به هم نزدیک میکنند و با ایجاد فاصله کمتر بین اشیاء در صحنه، عمق کمتری به صحنه میبخشند. استفاده از چنین لنزهایی میتواند سبب بهبود پرسپکتیو در عکاسی گردد. برای اینکه بتوانید به تصاویر عمق دهید؛ باید از لنزهایی با زاویه دید عریض، استفاده کنید؛ زیرا چنین لنزهایی کمترین فشرده سازی را بین اشیاء در یک صحنه ارائه میدهند.
آموزش عکاسی پرسپکتیو
امیدواریم با استفاده از مطالب این مقاله، توانسته باشید به خوبی با مفهوم پرسپکتیو در عکاسی آشنا شده و تصاویر خلاقانه ای، ایجاد کنید. برای این کار باید به خوبی از چشمانتان استفاده کنید و همواره عناصر و جزئیات تشکیل دهنده صحنه، خطوط همگرا، زاویه دوربین، نوع لنز مورد استفاده و فنون ایجاد پرسپکتیو را مد نظر قرار دهید. البته در کنار همه این موارد بایستی دید عکاسانه خود را هم تقویت کنید تا در نهایت بتوانید از نتیجه کار، رضایت کافی داشته باشید. اگر برخی از اصطلاحات این مقاله برایتان غریب است؛ نگران نباشید. در دوره جامع عکاسی غیر حضوری صنعت و معدن تمامی تکنیک های مربوط به پرسپکتیو در عکاسی با جزئیات کامل به دانش پژوهان آموزش داده می شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این باره، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
وقتی قوانین و سرفصلهای آموزش عکاسی را در یک دوره آموزشی به خوبی یاد بگیرید؛ میتوانید درک بهتری از مقوله پرسپکتیو در عکاسی داشته باشید. آموزشگاه صنعت و معدن این امکان را برای دانش پذیران فراهم کرده است که بتوانند با شرکت در یک دوره جامع و کامل صفر تا صد عکاسی و قواعد آن را یاد بگیرند؛ به گونهای که پس از اتمام دوره حتی بتوانند به آسانی وارد بازار کار شوند. دوره جامع آموزش عکاسی از صفر تا صد در این آموزشگاه حدوداً ۵ الی ۶ ماه زمان میبرد. با شرکت در این دوره به شما این اطمینان را میدهیم که بتوانید تکنیکهای مهم در ارتباط با عکاسی را یاد بگیرید و به سرعت وارد بازار کار شوید. برای ثبت نام و شرکت در کلاس های آموزش عکاسی از طریق شمارههای سایت یا واتس اپ ما با کارشناسان دپارتمان عکاسی در ارتباط باشید. ما تا پایان مسیر در کنار شما خواهیم بود.
پاسخ به سوالات متداول کاربران
عکس پرسپکتیو چیست؟
پرسپکتیو یعنی فشردگی اجزا در تصویر. در این مقاله تمام تکنیک های گرفتن عکس پرسپکتیو را گفته ایم.
چگونه عکس پرسپکتیو بگیریم؟
باید آنقدر موقعیت سوژه ها و فاصله کانونی آنها را تغییر دهید تا در نهایت به یک ترکیب جذاب برسید. برا یاین کار معمولا از لنزهای واید استفاده می شود.
انواع عکاسی پرسپکتیو چیست؟
پرسپکتیو تک نقطه و پرسپکتیو دو نقطه ای. برای اموزش هرکدام از این انواع روی لینک کلیک کنید.