یکی از آموزش های مورد نیاز برای افراد علاقه مند به صنعت مد و فشن، طراحی مانکن می باشد. شاید در ابتدا تصور کنید طراحی مانکن یکی از بخش های مشکل در طراحی لباس است اما این گونه نبوده و اگر با اصول و قواعد آن آشنا شوید و تمرین کافی داشته باشید؛ خیلی سریع و آسان آن را یاد می گیرید. جالب است بدانید تمامی طراحان بزرگ لباس دنیا ترسیم و طراحی مانکن را به خوبی می دانند. پس اگر در حیطه طراحی لباس فعالیت دارید؛ آموزش طراحی مانکن می تواند به شما کمک زیادی کند و سبب شود طراحی های شما ابعاد استانداردی داشته باشند. در این مقاله با انواع مختلف طراحی مانکن و اصول و قواعد آن، آشنا می شوید.
فهرست
آموزش طراحی مانکن
اگر بخواهید برای طراحی مانکن به سراغ یک روش ساده و سریع بروید؛ باید طراحی مانکن خطی را انتخاب کنید. در این روش ابتدا مانکن به صورت خطی و سپس به صورت چوبی، ترسیم شده و در نهایت، طرح ماهیچه ها بر روی کاغذ، پیاده می شود. اصول طراحی مانکن به صورت خطی این است که طراحی ابتدا از سر مانکن، آغاز شود. پس از آن به راحتی می توانید با نسبت های موجود؛ طراحی بدن مانکن را تکمیل کنید. البته برای اینکه بتوانید یک مانکن طراحی کنید باید آن را از روبرو، پشت، سه رخ و … در نظر بگیرید و تمامی موارد را با اندازه های استاندارد، طراحی کنید.
طراحی مانکن از روبرو
برای این کار می بایست یک خط فرضی به اندازه کل سر و بدن مانکن به صورت عمودی بر روی کاغذ رسم کرده و آن را به قسمت های مساوی، تقسیم کنید. در طراحی مانکن از روبرو عرض سر باید دوسوم طول سر باشد. برای قسمت بندی باید خط عرضی سر را رسم کرده و در دوسوم بخش بالایی خط طولی، دایره ای رسم کنید و سپس چانه و فک را طراحی کنید. در مرحله بعدی باید خط تقارن بدن مانکن را بکشید و آن را به ده قسمت مساوی، تقسیم کنید. لازم است بین خط نهم و دهم به اندازه نصف خطوط دیگر فاصله وجود داشته باشد. شاید در ابتدا طراحی مانکن کار دشواری به نظر برسد اما اینطور نیست و اگر در دوره های حضوری و یا دوره آنلاین طراحی لباس شرکت کرده باشید؛ می دانید که تمامی این موارد همراه با جزئیات به دانش پذیران، آموزش داده می شود.
بخش های بدن مانکن بر روی این خطوط به ترتیب زیر قرار می گیرند:
یک بیضی بین خطوط یک و دو به عنوان سر مانکن قرار می گیرد. سپس برای مشخص نمودن خط شانه باید به اندازه 1.5 خط از سر فاصله ایجاد شود. البته عرض آن دو برابر خطر عرضی سر است. برای مشخص نمودن موقعیت کمر باید به سراغ خط چهارم بروید. کمر دقیقا بر روی این خط قرار می گیرد که عرض آن پنج چهارم عرض سر است. باسن بر روی خط پنجم قرار می گیرد و عرض آن دو برابر سر است. مچ پا بر روی خط نهم قرار می گیرد و عرض آن یک چهارم عرض سر است. در پایان به انگشتان پا می رسیم که بر روی خط دهم قرار می گیرند. توجه داشته باشید که عرض انگشتان پا همیشه به اندازه نصف عرض سر می باشد.
علاوه بر اینکه طراحی مانکن برای طراحان می تواند بسیار کمک کننده باشد؛ وجود آن برای مشتریان هم ضروری است. افراد به هنگام سفارش دوخت یک لباس و یا خرید آن ابتدا به لباسی که بر تن مانکن کرده اید، توجه می کنند و اگر مانکن ابعاد استانداردی داشته باشد و لباس به درستی بر روی مانکن قرار گرفته باشد، در جلب نظر مشتری تاثیرگذار خواهد بود.
طراحی مانکن از پشت
نیاز به طراحی مانکن از پشت سر زمانی احساس می شود که بخواهید مدل پشت لباس طراحی شده را به خوبی، نشان دهید. برای این کار ابتدا یک خط عمود بکشید و وسط آن را مشخص کنید. سپس از خط وسط مقداری بالا رفته و قسمت بالایی را به ۴ قسمت مساوی، تقسیم کنید. حال بایستی در سمت راست بالا یک بیضی بکشید و در خط پایین هم دو بیضی در کنار همدیگر، رسم کنید. در این مرحله یک خط منحنی از پایین بیضی بالا رسم کنید و تا وسط بالای دو بیضی آن را ادامه دهید. سپس از بیضی سمت چپ، خطی به صورت منحنی به پایین بکشید. برای شانه ها پایین بیضی را یک خط راست بکشید و با دایره شانه ها را مشخص کنید. برای مشخص کردن قسمت مچ پا از زیر بیضی دیگر خطی رسم کرده و با دایره، این قسمت را مشخص کنید. این کار را برای پای دیگر هم انجام دهید. پس از کشیدن خط کمر می توانید آرنج را مشخص کنید. برای دست دیگر که روی کمر قرار گرفته است دایره مربوط به آرنج، بالاتر رسم می شود. حالا از سرشانه خطی را به سمت کمر، وصل کنید.
در آخر می توانید به سادگی گردن، بازوها و ران پا را با مداد، طراحی کنید. خط منحنی که ستون فقرات محسوب می شود چون مقداری کج است پس شانه ها هم مقداری به سمت راست مایل می شوند. برای تکمیل شدن مانکن می توانید جزئیات دیگر مانند دست ها، کفش، آرنج، پشت زانو و استخوان های بالاتنه را اضافه کنید.
طراحی مانکن سه رخ
طراحی مانکن سه رخ یکی دیگر از آموزش هایی است که در کلاس طراحی لباس ارائه می شود. طراحی مانکن سه رخ در مواردی که نیاز است مانکن به حالت فیگور گرفته قرار گیرد، بسیار ضروری به نظر می رسد. طراحی مانکن سه رخ به سادگی طراحی خطی نیست و فوت و فن های مخصوص به خود را دارد. البته منابع آموزشی مختلف مثل کتاب و یا دوره های آموزشی وجود دارند که می توانید با استفاده از آن ها و تمرین هایی که انجام می دهید؛ طراحی مانکن را به راحتی، یاد بگیرید.
برای طراحی مانکن به صورت سه رخ ابتدا یک خط تقارن در وسط صفحه ترسیم کرده و آن را به 8 قسمت مساوی، تقسیم می کنید. طراحی مانکن سه رخ می بایست از کمر آغاز گردد. به همین منظور باید از وسط خط عمودی به صورت مارپیچ مداد خود را تا اندازه ای که قصد دارید مانکن به صورت مورب بایستد، بچرخانید. در طراحی مانکن سه رخ عرض سر و عرض کمر با یکدیگر برابر هستند.
در مرحله بعدی طراحی، باید سرشانه را به کمر متصل کنید، حال می توانید میزان چرخش بدن را ببینید و در ادامه به سراغ طراحی بالاتنه و پایین تنه بروید. عرض باسن را متناسب با عرض سر، در نظر بگیرید و زاویه دلخواه خود را به آن بدهید. توجه داشته باشید برای نشان دادن فیگور به بهترین شکل؛ باید حتما بین شانه و خط کمر زاویه ای وجود داشته باشد. به طور مثال اگر گردش کمر به سمت راست می باشد؛ انحنای باسن به سمت چپ پیاده سازی گردد. پس از متصل کردن تمامی نقاط، می توانید سر و گردن بکشید.
طراحی مانکن از نیم رخ
برای این کار ابتدا به سراغ طراحی سر از نیمرخ می رویم. برای این کار در ابتدا یک بیضی عمودی و یک بیضی افقی را در کنار یکدیگر، رسم کنید. سپس دقیقا در میان بیضی عمودی یک خط عمودی طولانی رسم کنید تا مرکز بدن، مشخص گردد. پس از آن کمی از قسمت سر پایین تر بیایید و سه بیضی در سمت چپ خط مرکزی، رسم کنید. این خطوط باید مماس خطر مرکزی و در زیر یکدیگر، قرار بگیرند. یک خط افقی زیر بیضی سوم، رسم کنید. در اینجا کار ما برای طراحی بالاتنه به پایان می رسد. برای طراحی ران های مانکن باید دو بیضی دیگر با اندازه های مساوی مانند سر در سمت چپ خط مرکزی، رسم کنید. برای تعیین اندازه ساق پاها 3 بخش دیگر را بر روی خط مرکزی بدن، رسم کنید.
به سراغ بیضی افقی رفته و یک خط عمودی از انتهای آن، رسم کنید. همچنین یک خط عمود از بالای اولین بیضی نیم تنه، رسم کنید. در محل تقاطع این دو خط یک دایره با اندازه یک چهارم بیضی سر، به عنوان شانه رسم کنید. با خطی نازک آن را به سر وصل کنید تا طراحی گردن، تکمیل شود. در آموزش طراحی مانکن زن از نیم رخ محل قرارگیری سینه ها بسیار مهم است. البته این کار به سادگی انجام می شود، کافی است که خطوط اولین بیضی نیم تنه را دنبال کرده و خطوط منحنی شکلی برای آن، ترسیم کنید. این خط مورب باید در نهایت به ناحیه گردن وصل شود و یک شکل مثلثی را ایجاد کند.
در نهایت نیز برای اتمام بالاتنه بایستی یک خط کوتاه در پایین سینه به عنوان قفسه سینه رسم کنید که خط مورب مرحله قبل را دنبال کند و سپس با یک خط مستقیم به سمت پایین نیم تنه بروید تا به بخش پهن آخرین بیضی بالا تنه برسید. موازی با این خط از شانه تا وسط بیضی دوم از بالاتنه نیز خطی رسم کنید تا پشت طراحی مانکن، تکمیل شود.
طراحی مانکن بچه گانه
برای طراحی مانکن بچه گانه اولین قدم رسم یک بیضی برای سر می باشد. از وسط این بیضی باید به سمت پایین یک خط بکشید و یک مستطیل، ایجاد کنید. برای بالاتنه مانکن از بالای این مستطیل با دوخط از طرفین دست ها را مشخص کنید و این خط را به دو قسمت تقسیم کنید تا محل آرنج مشخص شود. حالا خطوطی برای مشخص شدن لگن بکشید و سپس پاها را مانند دست ها رسم کنید.
حال نوبت به مشخص کردن مفاصل و ماهیچه ها می رسد. برای این کار باید شانه ها را با بیضی نمایش دهید و سپس آرنج و بعد هم زانوها را به همین شکل، نشان دهید. برای رسم صورت هم می توانید دو خط عمود بر هم بکشید و به راحتی جای چشم ها، بینی، خط رویش مو و دهان را تعیین کنید. بالاتنه و پاها را هم تکمیل کنید. در نهایت یک تی شرت معمولی، کفش اسپرت و شلوارک برای مانکن بچه گانه، طراحی می کنیم. توجه داشته باشید که باید خطوط دست را پاک کرده و آن را به صورت ماهیچه ای، رسم کنید.
جمع بندی
طراحی مانکن یکی از مراحل اصلی برای افرادی است که قصد دارند حرفه طراحی لباس را به صورت تخصصی، دنبال کنند. اگر مانکنی که طراحی می کنید مطابق با ابعاد استاندارد باشد، می توانید با اطمینان از آن برای نمایش مدل لباس، استفاده کنید. در کلاس های آموزش طراحی لباس، طراحی مانکن هم به دانش پذیران آموزش داده می شود. خانه صنعت و معدن اقدام به برگزاری این دوره های اموزشی کرده است؛ بنابراین اگر تصمیمتان برای تبدیل شدن به یک طراح لباس جدی است؛ پیشنهاد می کنیم با کارشناسان این مجموعه تماس گرفته و از راهنمایی های آن ها، استفاده کنید.