چرخه ایتن یکی از پرکاربردترین ابزارها و مفاهیم جهت رنگ شناسی و انتخاب اصولی رنگ ها است. این چرخه، دایرهای متشکل از 12 رنگ میباشد که از سه رنگ اصلی، سه رنگ ثانویه و شش رنگ ترکیبی تشکیل شده است. دایره ایتن به بررسی ارتباط و تاثیرگذاری رنگ ها با یکدیگر میپردازد. همین موضع باعث شده که از آن در کسب و کارهایی که نکات بصری بسیار حائز اهمیت است، استفاده شود.
مخترع این دایره فرد سوییسی به نام یوهانس ایتن است در سال 1976، توانست پالتی از رنگ ها را ابداع کند. او با مطالع گسترده در کنتراست یا تضاد رنگ ها و چگونگی تئوری و اصول آنها در نهایت این چرخه را بداع کرد. رنگ های موجود در چرخه در گروه های متفاوت قرار داشته و احساسات مختلفی را به وجود میآورد.برای شرکت در کلاسهای عکاسی با ما تماس بگیرید
اهمیت آشنایی با چرخه ایتن
بواسطه چرخه ایتن، پیچیدگی و رمز و رازهای میان رنگ ها تا حد زیادی برایمان شفافتر خواهد شد. بواسطه رنگ ها، بینایی و خصوصیات هر یک از اجسام معنا و مفهوم به خود میگیرد. رنگ ها یک آمیختگی خاصی با زندگی بشر دارند که باعث شده تاثیرات آنها در ذهن و احساسات ما تاثیر بگذارد.
براساس علوم روانشناسی، رنگ ها قادر هستند احساسات متفاوتی را در انسان ایجاد کنند. بواسطه شناخت نمادها و تاثیرات هر کدام از رنگ ها، میتوانیم از آنها در مکان و موقعیت صحیح استفاده نماییم و از این طریق در کار و زندگی شخصی مان بهتر عمل کنیم. برای مثال رنگ آبی نمادی از آرامش است و احساسی آرامش بخش و در برخی موارد غمگینی به انسان میبخشد.
تاثیرات رنگ های مختلف با یکدیگر متفاوت هستند؛ هر کدام از رنگ های خنثی، گرم، سرد، تیره و روشن تاثیراتی متفاوت بر انسان و ذهن او میگذازند. شادی، ناراحتی، گرسنگی، ارامش، عصبانیت، استرس و … از جمله احساساتی هستند که رنگ ها میتوانند در ما بوجود آورند.
بواسطه رنگ شناسی دایره ایتن میتوانیم تا حدی با تاثیرات رنگ ها در زندگی انسان آشنا شویم و از این طریق در کارها و مکان های مختلف از رنگی مناسب استفاده کنیم تا احساس بهتری را هم برای خود و هم برای جامعه اطرافمان ایجاد نماییم.
دایره ایتن
چرخه ایتن، دایرهای است که حول کمان آن 12 رنگ قرار دارند. این رنگ ها همان طیف گسترده نور مرئی میباشد که در اثابت برخورد با منظور، مشخص میشوند. رنگ های موجود در دایره رنگ ایتن در سه گروه تقسیم میشوند. 1. رنگ های اصلی یا اولیه 2. رنگهای درجه دوم یا ثانویه 3. رنگ های ترکیبی
رنگ های اصلی یا اولیه:
سه رنگ زرد، قرمز و آبی، رنگ های اصلی دایره ایتن میباشند. با بررسی رنگ های موجود در طبیعت متوجه میشوید که این سه رنگ بیشترین حضور را در طبیعت دارند. به این دلیل به آنها اصلی میگویند زیرا از ترکیب هیچ رنگ دیگری ایجاد نشدهاند در حالی که رنگ های بسیاری از ترکیب سه رنگ اصلی بوجود میآیند.
رنگ های ثانویه:
این رنگ ها از ترکیب دو رنگ اصلی با یکدیگر به مقدار مساوی ایجاد میشوند. تعداد این رنگ ها در چرخه رنگ ایتن، سه عدد است که دردکمان دایره بین دو رنگ اصلیِ سازنده قرار میگیرند. رنگ های درجه دوم عبارتند از:
- زرد + قرمز = نارنجی
- قرمز + آبی = بنفش
- آبی + زرد = سبز
رنگ های ترکیبی یا مکمل:
این رنگ ها که تعدادشان در دایره ایتن، 6 عدد میباشد از ترکیب رنگ های اصلی با رنگ های ثانویه حاصل میگردند. جایگاه هر کدام از رنگ های ترکیبی بین دو رنگ اصلی و ثانویهای که از آن ساخته میشود، قرار دارد. نسبت های مختلف رنگ اصلی و یا ثانویه در ترکیب، باعث ایجاد تناژهای مختلف از رنگ ترکیبی موردنظر میشود. رنگ های ترکیبی شامل:
- زرد + بنفش = ارغوانی
- قرمز + نارنجی = آجری
- آبی + بنفش = نیلی
- آبی + سبز = آبی فیروزهای
- زرد + سبز = سبز چمنی
- زرد + نارنجی = کهربایی
کاربرد رنگ شناسی ایتن
بحث رنگ شناسی در اکثر از کسب و کارها، خصوصاً آنهایی که از طریق دیداری و نمایش موضوعی قصد جذب مخاطب را دارند، بسیار کاربردی و مهم است. از جمله این کسب و کارها میتوان به طراحی سایت، برند سازی، دکوراسیون داخلی، لوازم ارایشی، تجهیزات پزشکی، انیمیشن سازی و … اشاره کرد. یوهانس با اختراع چرخه ایتن توانست یک انقلاب بزرگی در انواع فعالیت های هنری ایجاد نماید.
همانطور که گفته شد، هر کدام از رنگ ها، انرژی و مفاهمی ویژهای دارند که به طور اختصاصی، احساسات مختلفی را در افراد ایجاد میکنند. حتی تناژهای مختلف یک رنگ نیز احساسات متفاوتی را در فرد زنده میکنند. برای استفاده بهتر از رنگ ها بدانید که در ادراک بصری هیچ گاه شما رنگ واقعی یک رنگ را حس نمیکنید.
دایره رنگ ایتن باعث شده است که درک و استفاده از رنگ ها نسبت به گذشته بسیار سادهتر و سریعتر شود. در نهایت، شما میتوانید با شناخت چرخه رنگ ایتن و شناخت عملکرد آن، کیفیت و تاثیر گذاری فعالیتتان را چه در زمینه رنگ شناسی لباس، رنگ در عکاسی و یا چه در زمینه ها دیگر افزایش و بهبود دهید.
انواع کنتراست ایتن
در بینش ساده و کلی، چرخه ایتن همین رنگ های اولیه و ترکیبات آنها با یکدیگر است. برای آنکه بتوانیم به درستی و تخصصیتر از رنگ ها استفاده کنیم، علاوه بر شناخت هر کدام از دسته های رنگ ایتن لازم است شناخت تضاد رنگی یا همان کنتراست نیز بپردازیم. کنتراست رنگی همان تفاوت های شاخص بین رنگ هاست که با دیدن قابل رویت است..این موارد در دورهای آنلاین عکاسی نیز مطرح میشود
ایتن رنگ ها را براساس تضاد در هفت گروه تقسین کرد که عبارتند از:
- تضاد فام: رنگ های خالص قرار دارند که تشخیص آنها نسبت به تضادهای دیگر بسیار ساده است. برای ساختن آن تنها باید رنگ هایی با درصد اشباع بسیار بالا را با هم ترکیب نماییم.
- تضاد تاریک روشن: قرارگیری رنگ ها در بازه سیاه و سفید.
- تضاد رنگ مکمل: در دایره ایتن، رنگ هایی که دقیقا در روبروی یکدیگر قرار دارند، دارای تضاد مکمل هستند. برای مثال در این دایره رنگ های زرد و بنفش مکمل هم هستند.
- تضاد هم پایه: تضاد میان تناژهای مختلف یک رنگ از روشنی تا خلوص است.
- تضاد همزمان: این نوع کنتراست حاصل خطای دید است. در واقع تضاد همزمان به یک رنگ خنثی یا رنگ دیگری غیر از مکمل در کنار خود نیاز دارد.
- تضاد وسعت رنگ: این تضاد به قدرت نسبی رنگ باز میگردد که در یک سیستم در برابر سایر رنگ ها اعمال میکند. وسعت و هماهنگی میان رنگ ها برای بوجود آوردن تعادل.
- تضاد سرد و گرم: به کارگیری رنگ های سرد و گرم برای ایجاد تعادل نسبی فضا