چیزهای زیادی در مورد شخصیت یک نفر در فیلم وجود دارد که توجه زیادی به آنها میشود، اما یکی از مهمترین آنها، طراحی لباس سینما و لباس صحنه ای است که هر شخصیت برتن دارد. لباس یک شخصیت به تنهایی میتواند به شما در مورد دوره ساخت فیلم (به عنوان مثال دهه، 60، 70، یا دوران جدید)، حرفه شخصیت (وکیل، دکتر، دلقک، کارآگاه و…)، وضعیت مالی شخصیت (غنی یا فقیر) را به تصویر بکشد. در ادامه با ما همراه باشید تا به جزئیات این رشته طراحی لباس سینمایی بپردازیم.
طراحی لباس سینما و تئاتر
طراحی لباس سینما و تئاتر یک نقش اساسی در به یادماندنی کردن ساخت یک فیلم و عالی جلوه دادن شخصیتها دارد، خواه این شخصیت قرار باشد در فیلم بماند یا از آن جدا شود. لباسها را میتوان کمکی توصیف کرد که سازندگان فیلم داستانهایشان را تعریف میکنند. اگرچه طراحان لباس در واقعیتر کردن شخصیتها نقشی اساسی دارند، اما از آنها کمتر از بازیگر و کارگردان تجلیل میشود.
رشته طراحی لباس سینما
طراح لباس کسی است که به فیلم و شخصیتها هویت میبخشد و آنها در یک راستا پیش میبرد. همانطور که قبلاً هم گفتیم، یک طراح لباس میتواند به شما زمان فیلم، نقش هر یک از شخصیتها و نیز سبک فیلم را به شما معرفی کند. رشته طراحی لباس سینما در واقع یکی از گرایشهای طراحی لباس است و بسیار تخصصی است. متأسفانه این روزها زیاد به طراحی لباس توجهی نمیشود و افراد تازه کار به راحتی میتوانند در هریک از فیلمها و انتخاب و طراحی لباس بازیگران نقش داشته باشند.
با فراگیری اصولی و یادگیری در کلاس طراحی لباس میتوانید این رشته را آغاز کنید. ابتدا باید اصول بدن مانکن و فیگور کشیدن را بشناسید. باید ترکیب رنگها را بدانید. باید بدانید از چه رنگی، کجا استفاده کنید. باید خلاقیت در اجرا داشته باشید و خیلی از مسائل مهم دیگر که میتوانید در دورههای آموزش طراحی لباس بیاموزید. در ادامه میتوانید بعد از آموزشهای اصولی طراحی لباس، در رشته تخصصی طراحی لباس صحنه آموزشهای دیگر ببینید و فعالیت داشته باشید.
آموزش مراحل طراحی لباس تئاتر
جالب است بدانید که برای طراحی لباس تئاتر باید تمام و کمال بر فیلمنامه تسلط داشته باشد تا بتواند به راحتی یک لباس را طراحی و بر شخصیت یک فیلم اثر بگذارد. در ادامه با ما همراه باشید تا دربارهی مراحل طراحی لباس سینما بیشتر بدانید.
- خواندن نمایشنامه توسط طراح: با خواندن نمایشنامه طراح به سبک فیلم و با آشنایی با کاراکتر و شخصیتهای فیلم متوجه میشود که هر فردی در هر صحنه چه چیزی باید بپوشد. درواقع با شناختن و احاطه بر فیلمنامه و نمایشنامه متوجه کلیت موضوع میشود و با ترکیب صحنهها و شخصیتها، حرکات و نیز موسیقی فیلم میتواند بهترین لباس را طراحی کند.
- تعامل بین طراح و کارگردان: یکی دیگر از عواملی که در طراحی لباس تئاتر و صحنه اثرگذار است، کارگردان فیلم است که با توجه به فیلمنامه به طراح پیشنهادهایی میدهد و درنهایت لباس مناسب را تائید میکند.
- طراحی لباس برای هر شخصیت: با شناخت بیشتر طراحی نسبت به هر شخصیت، وی میتواند با آن شخصیت بیشتر ارتباط برقرار کند و به این طریق یک شخصیت است که نوع و طرح لباس را در ذهن طراح ایجاد میکند.
- طراحی اولیه: در این مرحله طراح یک طرح را بر روی کاغذ میآورد و به اصطلاح اتود میزند تا تائید شود.
- طراحی پایانی و نهایی: در ادامه و پس از تائید کارگردان لباس طراحی شده با یک رنگ مناسب دوخته میشود و برای یک شخصیت آماده میشود.
آموزش نکات طراحی لباس سینما و تئاتر
طراحان در طراحی لباس سینما معمولاً به دنبال ارتقا شخصیت و ایجاد یک طرح متحول از رنگ، تغییر وضعیت اجتماعی یا دوره از طریق طراحی بصری لباس و لوازم جانبی هستند. آنها ممکن است بدن را تحریف یا تقویت کنند (با توجه به خواسته فیلمنامه یا کارگردان). طراح لباس سینما باید اطمینان حاصل کند که طراحیها به بازیگر اجازه میدهد تا آنجایی که نقش اقتضا میکند حرکت کند. همچنین لباس باید با دوام و قابل شستشو باشد، به ویژه برای نمایشنامهای با اجرا طولانی. طراح باید نه تنها با کارگردان، بلکه با طراحان صحنه و روشنایی مشورت کند تا اطمینان حاصل کند که همه عناصر طراحی کلی تولید با هم کار میکنند.
طراح لباس صحنه باید دارای تواناییهای هنری قوی و دانش کاملی از توسعه الگو، پارچه، طرح و تاریخچه مد باشد. طراح باید لباس تاریخی را بفهمد و سبک حرکت و متانت که ممکن است لباس لازم داشته باشد را در نظر بگیرد. در نظر داشته باشید که طراحی لباس به یک ذهن خلاق و با دانش زیاد درباره لباس و نیز شناخت هر نقش نیاز دارد. اگر یک طراحی لباس درباره لباس چیز زیادی نداند و نتواند آنطور که باید لباسی را طراحی کند که با شخصیت فیلم منطبق باشد، آن لباس چندان نمیدرخشد و زحمت یک بازیگر را برای انطباق با شخصیت و نقش خود را بیشتر میکند.
مهارت های لازم برای طراحی لباس سینما و تئاتر
طراحی لباس سینما و تئاتر توسط شخصی انجام میشود که به وی طراح لباس گفته میشود و لباسهای مختلفی برای یک فیلم، سریال یا تئاتر را طراحی میکند. نقش طراح لباس با توجه به شخصیتها و ایجاد تعادل در صحنهها با بافت و رنگ و غیره است. طراح لباس در کنار کارگردان، طراح نور، طراح صدا و سایر پرسنل کار میکند. همچنین ممکن است طراح لباس با آرایشگر همکاری کند. در تئاتر اروپا نقش متفاوت است، زیرا طراح تئاتر معمولاً هم لباس و هم عناصر نمایشی را طراحی میکند. برای طراحی لباس سینما و تئاتر لازم است اصول زیر را رعایت کنید:
- خلاقیت و توانایی طراح: در هر نوع طراحی اعم از طراحی روی کاغذ، طراحی صحنه، طراحی منزل و … و نیز طراحی لباس، مهمترین چیز که باعث موفقیت یک طراحی میشود، خلاقیت و توانایی بالای آن طراح است که باعث میشود کارحرفه ای تر به نظر برسد.
- تعامل با افراد و دست اندر در کاران ساخت یک فیم: همانطور که گفتیم یک طراح در صورتی موفق است که بتواند به خوبی شخصیتها را بشناسد و با آنها ارتباط برقرار کند، پس همکاری و تعامل با بازیگران، کارگردان و افراد دیگر حاضر در صحنه به طراح کمک میکند که در کار خود موفقتر جلوه کند.
- آشنایی با سبک لباسها و مد روز: طراحی لباس سینما فقط با توجه به مد روز انجام نمیشود اما یکی از عوامل موفقیت طراح لباس، همین آشنایی با مد است. علاوه بر این طراح که با انواع سبک لباسها آشنایی دارد میتواند بدون محدودیت هر لباسی که مد نظر دارد طراحی کند و از انتخاب خود مطمئن باشد.
- آشنایی با الگو سازی و پارچه: توجه داشته باشید که یک طراح موفق طراحی است که علاوه بر آموزش الگو سازی و دوخت و طراحی لباس متناسب با اندام هر بازیگر، باید به پارچهای که میدوزد نیز توجه داشته باشد تا علاوه بر زیبایی
طراحی لباس سینما و تئاتر در ایران
از فیلمهای موفق ایرانی که سبک طراحی لباس تأثیر زیادی در به یادماندنی شدن آن دارد، فیلم یوسف پیامبر است که سبک مصری و طرز تهیه پارچه و لباس برای افراد فقیر و غنی باعث شده که هر کدام از شخصیتها در نقش خود اثر بیشتری داشته باشند. نمونه دیگری از این فیلمها، فیلمهای قدیمی و دهه 50 و 60 است که امروزه ساخته میشود و یکی از عوامل مؤثر در ساخت یک فیلم قدیمی قاعدتاً طراحی لباس شخصیتها به سبک قدیمی است. برای مثال در سریال نفس شما میبینید که شخصیت اصلی فیلم مانتوهای بلند با روسریهای ساده و کوتاه به سر دارد که این نمونه از مدهای دهه 60 است. این نکته را فراموش نکنیم یکی از مهمترین اثرات طراحی لباس سینما در فیلمها، لباسهای محلی است که با توجه به این که فیلم به چه عنوانی و در کدام شهر از ایران ساخته میشود، متفاوت است و به خودی خود اثر زیادی در واقع گرایانه بودن فیلم میکند. همه ما بعد از دیدن حتی یک قسمت از سریال یا فیلم مربوطه متوجه میشویم که این فیلم در چه زمانی و در چه شهر یا مرتبط با چه شهری در حال ساخت است.
جمعبندی
طراحی لباس سینما و تئاتر این توانایی را دارد که نوع نگاه، ماهیت روانی و درون شخصیت را برای ما آشکار کند. زنی که در مراسم سوگواری همسرش با گلی بزرگ و قرمز بر پیراهن سیاه ظاهر میشود، این حقیقت را بر ما آشکار میکند که سوگواری او حقیقی نیست. در انتها باید بگوییم که همه این مسائل زمانی درست و اصولی انجام میشود که طراح آشنایی کامل با طراحی لباس داشته باشد و این امر به جز با آموزش دیدن در مراکز معتبر امکان پذیر نیست.شما همچنیین میتوانید در دورهای آموزش آنلاین طراحی لباس شرکت کنید
پاسخ به سوالات متداول کاربران
چگونه طراح لباس بازیگران شویم؟
در مرحله اول باید به اصول طراحی لباس مسلط باشید. نکته بعدی اینجاست که باید واقعا علاقه مند به این کار باشید و با خلاقیت بالا ظرافت های فیلم نامه را لمس کنید و در طرح خود بیاورید.
آموزشگاه طراحی لباس سینما و تئاتر کجا برم؟
همانطور که گفته شد اول لازم است طراحی لباس را بطور کامل یاد بگیرید و در دوره های جامع شرکت کنید تا با تمامی سبک های لباس از محلی گرفته تا مدرن و مینیمال و ارت دکو و … آشنا باشید.
برای طراحی لباس تئاتر و سینما به چه مهارت هایی نیاز دارم؟
باید خلاقیت بالایی داشته باشید و با الگو سازی و انواع پارچه، سبک های لباس و مد آشنا باشید.