معماری از هنر های بسیار قدیمی و جذاب است که بسیار مورد احترام قرار می گیرد و جایگاه ویژهای دارد. قدمت معماری به پیش از ساخت اهرام ثلاثه مربوط است و در آن زمان خطوط هندسی ساده را هم جزء معماری می دانستهاند. با پیشرفت تاریخ و بیشتر شدن انتظارات و دانش بشر، این اشکال و به دنبال آن ها، هنر معماری، تنوع و پیچیدگی گستردهتری یافت. به گونهای که امروزه دارای شاخه های بسیار متفاوت و مختلفی است. درواقع آثار معماری عصر حاضر، هویت و برند جداگانهای محسوب می شوند و معنی خاصی دارند. چه در صنعت چه در ساخت و ساز های معمولی، می توان از هنر معماری برای خلق یک اثر هنری بهره گرفت. عکاسی معماری باعث می شود تصویر این آثار فاخر بیشتر و بهتر به چشم بیایند. همچنین در عکس ها، جزئیاتی ثبت می شوند که ممکن است هنگام مواجهه فیزیکی به آن ها دقت نکرده باشیم. عکاسی معماری اصول خاصی دارد که در ادامه به بیان آن ها می پردازیم.در بهترین آموزشگاه عکاسی نیز می توانید شرکت کنید.
عکاسی معماری چیست؟
زمانی که سوژه عکاسی شما بنا ها و ساختمان های مختلف هستند و از زوایای مختلف آن ها عکاسی می کنید، درواقع در شاخه عکاسی معماری فعالیت کردهاید. این فضا می تواند نمای بیرونی، هندسه ساختمان، نمای داخلی و یا هر بخشی از بنا باشد. کادربندی در عکاسی معماری از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا باید بتوانید شکل بنای ساخته شده را بهصورت کامل و به بهترین شکل نشان دهید. باید تمامی زوایا را خوب بسنجید و علاوه بر نور، کیفیت و موارد دیگر، زوایا را به دقت بررسی کنید تا در عکس مشخص شوند. هدف شما علاوه بر گرفتن یک عکس خوب، معرفی این سازه نیز خواهد بود. برای عکاسی معماری، تقسیمات زیادی قائل شدهاند. با این حال مهمترین و جامعترین طبقهبندی، عکاسی معماری داخلی و عکاسی معماری نمای بیرون است.
عکاسی معماری داخلی
در عکاسی داخلی ساختمان و نمای آن، یکی از نکات مهم استفاده از نور طبیعی و موجود در صحنه است. شما باید بتوانید به عنوان یک عکاس ماهر، در عکاسی معماری از نور موجود بهره ببرید و با استفاده از نور های دیگر، نورپردازی را تکمیل کنید. ابزار های استودیویی و تجهیزات نوری زیادی هستند که می توانند شما را در گرفتن عکس های بهتر یاری کنند. با این حال سادهترین آن ها، فلاش دوربین است. با این نور ها می توانید کنترل بیشتری روی نور و محیط داشته باشید و عکس های بسیار باکیفیتتری خواهید داشت. بسیاری از عکاسان ماهر در عکاسی معماری از لنز های زاویه باز بهره می برند تا فضا را بهتر نشان دهند و دید همه جانبه ای را به مخاطب ارائه کنند. عکس های واضح، کادربندی شده و حرفهای می توانند بهترین نتیجه از یک عکسبرداری از بنا باشند. عکس ها نیابد شلوغ و در هم باشند و یا روی یک ویژگی یا سبک خاص تمرکز کنند، مهمترین نکته، نشان دادن هرچه بهتر و دقیقتر فضا می باشد.
عکاسی معماری نمای بیرون
عکاسی نمای بیرون بنا نیز کاری دوستداشتنی و متفاوت است. در عکاسی معماری در نمای بیرون، باید از نور محیط مانند نور طبیعی و یا نور مصنوعی مانند چراغ های خیابان و دیگر امکانات استفاده کنید. در این زاویه از عکاسی، شما باید بتوانید نمای بیرونی ساختمان را با نما و دید بیرون ترکیب کنید و از زاویهای عکس بگیرید که شکل کلی و اشکال هندسی هم به خوبی نمایش داده شوند. درواقع عکاسی معماری از نمای بیرون مانند عکاسی در طبیعت است و با ذوق خود می توانید نوآوری های بسیاری در این زمینه داشته باشید. عکس نما باید واضح باشد و زمانی که بکگراند شما آسمان باشد، بهترین نتیجه را خواهید گرفت. شما باید بتوانید عکس را به گونهای ثبت کنید که مخاطب نسبت به داخل آن کنجکاو شود.
تاریخچه عکاسی معماری
زمان ورود عکاسی معماری به این هنر و صنعت دقیقه مشخص نیست، با این حال برخی گمان می کنند این شاخه از عکاسی، در سال 1860 مورد توجه بیشتری قرار گرفت و عکاسان در این زمینه فعالیت کردند. ابتدا سوژه موردعلاقه عکاسان، بناهایی پیچیده و خاص بود که نظرشان را جلب می کرد و بعد این شاخه تبدیل به یک لاین جدا در عکاسی شد. در قرن بیستم تغییرات زیادی در جوامع و فرهنگ ها شکل گرفت که یکی از مهمترین آن ها، توجه و تقدیر بیشتر کار معماران بود که باعث شد ثبت آثار هنری آن ها، توجه بسیاری از عکاسان را به این کار جلب کند.
آموزش عکاسی معماری
عکاسی معماری مانند هر شاخه دیگری از هنر، نیاز به یادگیری و تمرین مستمر دارد. شما نیاز دارید برخی اصول اولیه را بدانید تا بتوانید به عکاس موفقی تبدیل شوید و در این زمینه فعالیت کنید. آموزش عکاسی حرفه ای به شما کمک می کند تا در کمترین زمان بهترین نتیجه را بگیرید و از این طریق بتوانید از تجربه افراد خبره استفاده کنید. در ادامه به کمک خلاقیت و دیدگاهی که در عکاسی پیدا می کنید، خط فکری و استایل خود را پیدا خواهید کرد.
نکات و اصول عکاسی معماری
عکاسی معماری یک مزیت بسیار مهم نسبت به سایر شاخه های عکاسی دارد و آن این است که سوژه سر جای خود می ایستد. بنابراین موقعیت یابی آن آسانتر است و دفعه بعد که آنجا بروید همچنان به همان شکل است؛ اما این بدین معنی نیست که عکاسی معماری کار سادهای است. برای اینکه عکس های خوبی از معماری ساختمان ها گرفته شود به تمرین زیادی نیاز است. در اینجا چند ترفند مطرح می شود که کمک می کند عکس های چشمگیری از ساختمان ها بگیرید:
در عکاسی معماری سوژه ثابت است و این کار شما را برای گرفتن عکس کمی راحتتر می کند. با این حال عکاسی معماری پیچیدگی های خود را دارد و باید اصول خاص آن را رعایت کنید. در این بخش به برخی از تکنیک های بسیار مهم در عکاسی معماری در دوره عکاسی آنلاین اشاره می کنیم تا بتوانید عکس های بهتری بگیرید.
نور شب
معمولاً شب ها نورپردازی جذابی را ایجاد می کند و به ویژه در عکاسی معماری از نمای بیرون، با استفاده از نور ها و موقعیت های متفاوت و جذابی که ایجاد می شود، می توانید عکس های جذاب و خاصی بگیرید. به ویژه اگر ساختمان و بنای موردنظر از نورپردازی خاصی برخوردار باشد، می توانید تصاویر منحصر به فردی را ثبت کنید. نور خورشید نیز در روز سایه هایی ایجاد می کند که می تواند عکس را بسیار جذاب کند. با این حال شب پالت های رنگی خاصی را ایجاد می کند که می تواند جذابیت دوچندانی به نمای عکس بدهد.
اگر می خواهید زاویه و کادر خاصی داشته باشید، می توانید هنگام غروب که هم نور خورشید هست و هم حالت تیرگی خاصی در فضا وجود دارد، عکاسی کنید. نور در این ساعات کم است اما اگر بتوانید با دستکاری تنظیمات و استفاده از سه پایه، زاویه و نور خوبی پیدا کنید، می توانید عکس های بینظیری داشته باشید.
زاویه خاص
یکی از نکاتی که باید به آن دقت کنید، زاویه عکس و تأثیری است که ایجاد می کند. میزان دور و نزدیک بودن و نمایی که سازه در آن حالت نشان داده می شود، می تواند تأثیر بسیار خوب و یا بسیار بدی را روی تصویر داشته باشد. برای پیدا کردن بهترین نما، پیش از عکاسی مکان عکاسی را بررسی کنید و نمایی که به نظرتان سازه در آن بهتر دیده می شود را پیدا کنید. اگر می خواهید عکس ها کارت پستالی شوند بهتر، است جزئیات اطراف آن هم مشخص باشند و وسعت منطقه زیاد باشد. بین همه این ها باید سوژه در مرکز عکس قرار بگیرد و بیشتر از عناصر دیگر توجه جلب کند. این عکس ها بسیار مشهور هستند و ایجاد الگوهای جذاب در آن ها بسیار مؤثر خواهد بود.
نمای انتزاعی ساختمان
عکسبرداری از نمای کلی ساختمان ها گاهی کلیشهای است و گاهی هم به دلیل ترافیک و فضای شلوغ اطراف، این امکان وجود ندارد. در این مواقع بهترین کار عکسبرداری از اجزاء و نماهای تازه است. می توانید از ارتفاع، جزئیات و عناصر خاص و ویژه آن عکس بگیرید. این سبک باعث می شود تجربه تازهای داشته باشید و نتیجه هم همه را شگفتزده خواهد کرد.
ساختمان های مشهور
عکس گرفتن از چنین سوژه هایی به دلیل آنکه نمونه های زیادی از آن وجود دارد، بهتر است با کمی خلاقیت انجام شود. حتی می توانید با تغییر یک نورپردازی کوچک شروع کنید و یا کاردتان را طوری ببندید که ساختمان های اطراف آن هم مشخص شوند تا دید تازهای در عکس ایجاد شود. حتی می توانید در ساعات مختلف و فصول متفاوتی عکس بگیرید تا به تصویری خاص برسید.
کادربندی در عکاسی معماری
کادربندی در انواع شاخه های عکاسی متفاوت است. به طور مثال اگر بدانید عکاسی تبلیغاتی چیست و یا عکاسی پرتره چه قالب هایی دارد، به راحتی تفاوت آن ها را در ذهنتان مجسم خواهید کرد. کادربندی در عکاسی معماری باید به گونهای باشد که هویت اصلی سازه را نشان دهد و یا یک دید هنری از آن ارائه کند. چه این عکاسی معماری در داخل سازه انجام شود و چه نمای بیرونی آن را مدنظر داشته باشد، باید کادربندی باکیفیت و خوبی داشته باشید. معمولاً نمای بیرونی را با دید وسیعتری در نظر می گیرند تا همه ساختمان مشخص باشد. در داخل نیز از عناصر و جزئیات با دقت عکس گرفته می شود و همه چیز باید در عکاسی معماری واضح و شفاف باشد. درواقع این تصاویر می توانند تکنیکی باشند و یا یک شاهکار هنری محسوب شوند.
انواع عکاسی معماری
عکاسی معماری در نمای داخلی و نمای بیرونی ساختمان ها و یا سازه ها انجام می شود و در این عکس ها گاه جزئیات و عناصر و گاه نمای کلی سازه مدنظر قرار می گیرد. همچنین برخی عکس ها هنری و برخی تکنیکی هستند.
دوربین مناسب عکاسی معماری
معمولاً عکاسانی که عکاسی معماری انجام می دهند، دوربین هایی که قابلیت کج شدن دارند را دوست دارند و دوربین های قطع بزرگ به آن ها در گرفتن عکس های بهتر کمک می کند. همچنین دوربین هایی که از طریق آن ها می توان از پرسپکتیو استفاده کرد، باعث می شوند با کنترل سطح کانونی، عکس های بهتری را ثبت کنید. زمانی که دوربین اجازه کج کردن را به عکاس بدهد، او می تواند انعطاف بیشتری داشته باشد و راحتتر کادر خود را ببندد. از طرفی دوربین های قطع بزرگ دارای قابلیت عکسبرداری متصل سراسری هستند که در عکاسی معماری به ویژه در نمای بیرونی، به شما کمک می کند عکس های خاص و باکیفیتی را ثبت کنید.
برای عکاسی معماری می توانید از دوربین های SLR استفاده کنید که حداقل وضوح موردنیاز 10 مگاپیسکل می باشد. لنز آن نیز باید بین 12 تا 18 میلیمتر در نظر گرفته شود. دوربین هایی مانند Sinar Artec View نیز که برای این رشته از عکاسی ساخته شدهاند نیز می توانند بسیار مفید باشند. این دوربین ها برای عکاسی از غذا و یا عکاسی پرتره بهترین گزینه نیستند و به طور تخصصی جهت این کاربرد تدارک دیده شدهاند.
جمعبندی
در عکاسی معماری با استفاده از اصول گفته شده و کسب تجربه می توانید به یک عکاس حرفهای در این زمینه تبدیل شوید. امروزه به دلیل گسترش و توجه به رشته معماری و سبک های مختلفی که در این هنر وجود دارند، توجه به آن ها و همچنین عکسبرداری از این سازه ها بسیار رایج و محبوب شده است. اگر به این سبک علاقه دارید می توانید با گذراندن آموزش های جامع و تمرین این شاخه را دنبال کنید.