نورپردازی در عکاسی پرتره بسیار ضروری است. در واقع بدون یک نورپردازی مناسب؛ تصاویر به خوبی دیده نمی شوند. نورپردازی مبحثی است که هر عکاسی باید به آن مسلط باشد تا بتواند تصاویر باکیفیت و زیبایی به ثبت برساند. با استفاده از نورپردازی می توانید در هر قسمت از کادر تصویر سایه و روشنایی، ایجاد کنید. اگر به تازگی به عکاسی پرتره روی آورده اید؛ مطالعه این مقاله به شما کمک میکند بتوانید این تصاویر را با بهترین نورپردازی پرتره، بگیرید.
آموزش نورپردازی در عکاسی پرتره
اگر گذرتان به آتلیه های عکاسی افتاده باشد؛ حتماً تجهیزاتی که برای نورپردازی پرتره استفاده می شوند را دیده اید. علاوه بر وسایلی که برای نورپردازی در عکاسی پرتره نیاز است؛ این مهارت عکاس است که بتواند زوایای مناسبی از نور را ایجاد کرده و یک عکس پرتره بسیار زیبا و تاثیر گذار بگیرد. توصیه می کنیم که صبور باشید و این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید زیرا راهنمایی هایی که در این مقاله در زمینه نورپردازی پرتره ارائه شده است؛ می تواند تا حد زیادی به شما در فراگرفتن اصول نورپردازی پرتره، کمک کند اما اگر قصد دارید به صورت حرفه ای آموزش ببینید پیشنهاد می کنیم در کلاس های حضوری و یا کلاس آنلاین عکاسی دانش هنر، شرکت کنید. این دوره های آموزش عکاسی به صورت جامع بوده و شامل تمامی مباحثی است که برای تبدیل شدن به یک عکاس حرفه ای نیاز است بدانید.
انواع نورپردازی در عکاسی پرتره
برای نورپردازی در عکاسی پرتره روش های مختلفی وجود دارد که شما به عنوان یک عکاس ابتدا باید سوژه را در نظر گرفته و بهترین روش را برای آن، اجرا کنید. ممکن است به نور زیادی نیاز نداشته باشید و برعکس نیاز باشد برای بهتر دیده شدن سوژه، از نورهای مکمل استفاده کنید. همچنین این مسئله را باید در نظر بگیرید که تجهیزات نورپردازی پرتره را برای یک استودیو می خواهید و یا قرار است آن را همراه خود به مکان های مختلف ببرید. یکی از تجهیزات قابل حملی که به این منظور استفاده می شود؛ همان فلش های رو دوربینی یا اسپیدلایت ها می باشند. به طور کلی نورپردازی پرتره انواع مختلفی دارد که که هر کدام را به اختصار توضیح خواهیم داد:
نورپردازی پرتره کلیدی
نور کلیدی در واقع همان منبع اصلی نور می باشد که بالاترین شدت را دارد. نور کلیدی را می توان از هر زاویه ای (بالا، پایین یا طرفین) به سوژه مورد نظر، تاباند. قواعدی در استفاده از نور کلیدی وجود دارد مثلا اینکه باید حتماً نزدیک سوژه اما بیرون از قاب تصویر باشد. اگرچه گفته می شود در نورپردازی پرتره نور کلیدی حتماً باید به چهره سوژه بتابد اما می توان آن را در زاویه ۴۵ درجه و به سمت راست دوربین هم قرار داد تا در صورت رضایت بخش بودن میزان نوردهی، عکسبرداری انجام شود.
نورپردازی پرتره پرکننده
ممکن است در اثر استفاده از نور کلیدی سایه هایی ایجاد شود. اگر تمایلی به این موضوع ندارید بهتر است از نور پرکننده استفاده کنید. مزیتی که این شیوه نورپردازی در عکاسی پرتره دارد این است که از خود سایه های زیادی ایجاد نمی کند. منابع مختلفی برای نور پرکننده وجود دارد که می توانید با توجه به اندازه مکان مورد عکسبرداری، بودجه و یا نور کلیدی که استفاده کرده اید، هر کدام را انتخاب کنید. به طور کلی به منظور ایجاد نورپردازی پرتره منابع زیر برای استفاده از نور پرکننده پیشنهاد می شود:
- استفاده از رفلکتور: اگر برای ایجاد نورپردازی در عکاسی پرتره بودجه زیادی در دست ندارید؛ بهتر است از رفلکتور استفاده کنید. رفلکتور یک روش ارزان و آسان برای این کار محسوب می شود. مزیتی که با استفاده از رفلکتور نصیبتان می شود این است که نیاز به فضای زیادی برای قرار دادن آن ندارید. آتلیه هایی که با کمبود جا مواجه هستند؛ بهتر است از رفلکتور استفاده کنند. البته استفاده از این منبع نوری ایراداتی هم دارد؛ مثلاً نمی توان با استفاده از شبکه های توری نور رفلکتور را به سمت سوژه، هدایت کرد.
- استفاده از استروب: استروب در واقع نوعی نور پرکننده است که آن را می توان در هر قسمتی قرار داد. نوری که با استفاده از استروب ایجاد می شود را می توان به راحتی تنظیم کرده و به هر جهتی که مد نظر می باشد، پراکنده کرد.
- لباس: استفاده از لباس های رنگ روشن هم می تواند تا حدی باعث بازتاب نور شود.
- سقف و دیوار: دیوار و سقف مکانی که قصد عکسبرداری در آن را دارید می تواند به عنوان رفلکتور عمل کند، به این صورت که نور ایجاد شده از منبع اصلی را روی سوژه مورد نظر، بازتاب کند.
نکته: اگر قصد دارید همزمان از یک رفلکتور و نور کلیدی استفاده کنید؛ باید آنها را در جهات مختلف با یکدیگر، قرار دهید.
نورپردازی پرتره حاشیه ای
یکی دیگر از انواع نورپردازی عکاسی، استفاده از نور حاشیه ای می باشد. در واقع اگر بخواهید برای نورپردازی در عکاسی پرتره حاشیه ای از نور روی بدن سوژه ایجاد کنید؛ باید از نور حاشیه ای استفاده کنید. این نور که در پشت سوژه قرار می گیرد؛ به گونه ای به قسمت هایی از بدن سوژه تابانده می شود که هاله ای از نور در اطراف سوژه، دیده شود. شاید این سوال برایتان پیش آید که چرا باید از نوع حاشیه استفاده کرد؟ اگر رنگ پس زمینه با سوژه مشابه باشد استفاده از نور حاشیه ای کمک می کند که سوژه از پس زمینه متمایز گردد. البته برای زمان هایی که قصد عکاسی از چند سوژه با لباس های همرنگ داشته باشید هم کمک کننده است، مثل عکس گرفتن از چند قلوها با لباس های مشابه.
همانطور که گفتیم به منظور نورپردازی در عکاسی پرتره نور حاشیه ای را در پشت سوژه قرار می دهند اما می توان آن را در کنار سوژه هم قرارداد. در صورتی که قصد دارید در عکاسی پرتره از بالاتنه عکسبرداری کنید؛ بهتر است نور حاشیه ای را در زاویه ۴۵ درجه در پشت سوژه قرار داده و اندکی آن را بالا ببرید تا جداسازی را در قسمت هایی که لازم است، انجام دهد.
نورپردازی پرتره مو
نور روشن کننده مو یکی از انواع نورپردازی در عکاسی پرتره محسوب می شود که به منظور عکسبرداری از سر سوژه، استفاده می شود. روش استفاده به این صورت است که نور روشن کننده مو را باید در بالا و نزدیک به پشت سر سوژه قرار دهید تا به خوبی بالای موی سوژه را نورپردازی کند. توجه داشته باشید که این نور نباید مستقیماً بر روی چهره سوژه بتابد. برای این کار می توانید از پایه بوم نور هم کمک بگیرید.
نورپردازی پرتره کناری
نور کناری بیشتر برای عکسبرداری از چهره آقایان استفاده می شود و نور را به سمت چهره سوژه، هدایت می کند. ویژگی نور کناری اسن است که با رسیدن به چهره باعث تیره تر نشان دادن آن می شود؛ بنابراین برای پوشاندن نواقص پوست، روش مناسبی محسوب میشود. طریقه استفاده از نور کناری به این صورت است که در دو طرف سوژه قرار می گیرد به صورتی که با بدن سوژه موازی باشد. در این صورت افکت نیمه تاریک و نیمه روشنی ایجاد می کند. حال هر چقدر نور را به سمت جلوی سوژه جابجا کنید؛ سایه کمتری در قسمت مخالف چهره، ایجاد می کند.
نور پس زمینه
استفاده از این نوع نورپردازی در عکاسی پرتره باعث می شود پس زمینه سوژه درخشان شده و سایه های مزاحم، حذف شوند. اگر برای نورپردازی پرتره فضای کافی در اختیار ندارید؛ بهتر است از نور پس زمینه، استفاده کنید. برای این کار کافیست نور را مستقیماً در پشت سوژه قرار دهید. لازم به ذکر است که پایه نور باید به نحوی محو شود تا در کادر تصویر مشخص نباشد.
برای استفاده از نور پس زمینه می توانید از دو منبع نوری استفاده کرده و در پشت سوژه و در سمت چپ و راست آن، قرار دهید. در این صورت هیچ نوری بر سوژه نمی تابد. این شیوه نورپردازی پرتره باعث می شود بتوانید تصاویر واضح و باکیفیتی بگیرید.
استفاده از پایه نور
در صورتی که بخواهید برای نورپردازی پرتره از پایه نور استفاده کنید؛ می توانید آن را در هر نقطه ای جلوی سوژه قرار دهید تا فضای مورد نظر شما به طور کامل، روشن شود. همچنین اگر از نور پس زمینه استفاده نمی کنید؛ بهتر است پایه نور در قسمت بالا و به طرف سوژه قرار گیرد تا کمی سایه ایجاد شود. در بحث نورپردازی برای عکاسی پرتره اگر بخواهید تمام بدن سوژه از جمله پاها و کفش های او به طور کامل روشن شود؛ پیشنهاد می کنیم از پایه نور استفاده کنید.
چطور یاد بگیریم نورپردازی عکس پرتره انجام دهیم؟
همانطور که میبینید نورپردازی در عکاسی پرتره انواع مختلفی دارد و شما به عنوان یک عکاس تنها با تمرین و کسب مهارت و تجربه است که می توانید در موقعیت های مختلف بهترین نورپردازی را برای سوژه مورد نظر، انتخاب کنید. در کلاس های دانش هنر به طور کامل به مبحث نورپردازی برای عکاسی پرتره پرداخته می شود و به هنرجو آموزش داده می شود که چطور از تجهیزات مناسب برای این کار، استفاده کند. اگر در ابتدای راه هستید و قصد دارید به یک عکاس ماهر تبدیل شوید تا بتوانید به سرعت وارد بازار کار شده و حتی یک آتلیه حرفه ای برای خود تاسیس کنید؛ بهتر است تمامی مباحث مربوط به عکاسی از جمله نورپردازی در عکاسی پرتره را به طور اصولی و از پایه تا پیشرفته، یاد بگیرید. در چنین شرایطی بهترین کار شرکت در کلاس های آموزش عکاسی می باشد. در دوره های آموزشی دانش هنر به طور کامل و جامع تمام آن چیزی که به عنوان یک عکاس پرتره نیاز است بدانید، توسط اساتید مجرب به شما آموزش می دهند. چنانچه به دنبال آموزشگاه عکاسی در تهران هستید؛ پبشنهاد می کنیم در مرکز آموزش خانه صنعت و معدن که یکی از معتبرترین آموزشگاه های آزاد در این زمینه است، ثبت نام کنید.
تجهیزات نورپردازی پرتره
اگر قصد خرید تجهیزات مخصوص نورپردازی را داشته باشید؛ با دنیایی از مارک ها و برندهای مختلف رو به رو می شوید. برای ابتدای کار بهتر است با یک عکاس با تجربه در زمینه تهیه تجهیزات نورپردازی پرتره، مشورت کنید اما به طور کلی تجهیزات زیر برای نورپردازی عکاسی پرتره استفاده می شود:
- فلاش: فلاش ها یا همان اسپیدلایت هایی که برای نورپردازی پرتره در بازار وجود دارند و روی دوربین نصب می شوند. بهتر است یک فلش با برند معتبر مثل نیکون یا کنون خریداری کنید.
- نورافکن ثابت یا چرخان: اگر بخواهید از نمونه های ثابت آن استفاده کنید گزینه های مقرون به صرفه Lowel و یا Impact مناسب می باشد اما اگر نور افکن های چرخان مد نظر شما باشد بهتر است از Elinchrome و یا Wescott، استفاده کنید.
- اصلاح کننده: در صورت استفاده از نور فلاش؛ ممکن است اصلاح کننده هم نیاز داشته باشید. می توانید از یک سافت باکس فلش کوچک استفاده کنید و یا در صورتی که بودجه کمی دارید می توانید متناسب با سایر تجهیزات نورپردازی برای عکاسی پرتره که در استودیو خود دارید؛ یک اصلاح کننده با قیمت مناسب، انتخاب کنید. توصیه می شود از وسایل و تجهیزاتی استفاده کنید که کیفیت نسبتا مطلوبی داشته باشند زیرا در ثبت تصاویر پرتره بسیار تاثیرگذار خواهند بود.
در آخر باید بگوییم نحوه تنظیم نور برای هر سبک عکاسی متفاوت بوده و به مرور زمان با کسب تجربه خواهید توانست بهترین نورپردازی در عکاسی پرتره را یجاد کنید. اگر علاقه مند به شرکت در دوره های آموزش عکاسی دانش هنر هستید و دوست دارید اصول و قواعد نورپردازی پرتره را یاد بگیرید؛ با کارشناسان ما تماس گرفته و از راهنمایی های آنان استفاده کنید.