نورپردازی در عکاسی چیست؟
نورپردازی یکی از حیاتی ترین و پیچیده ترین جنبه های عکاسی است. کلمه “عکاسی” ریشه در زبان یونانی دارد و در لغت به معنای “طراحی با نور” است. مهم ترین بخش درهنرعکاسی، نورپردازی است، که شامل توانایی تقسیم نور، دیدن جهت نور، میزان پخش شدگی نور و کنترل آن می باشد. در واقع می توان گفت، بدون نور، عکاسی هیچ مفهومی ندارد. به منظور مهار قدرت، پویایی و ماهیت منحصر به فرد نور، ایجاد یک رابطه واقعی با نور برای یک عکاس کاملاً ضروری است. یک عکاس عکس های زیبایی با استفاده از الگوهای نور، رنگ و سایه ثبت می کند. نور در کنترل تصویر بسیار اهمیت دارد.
قوانین نورپردازی در عکاسی
نورپردازی جهت نمایش دقیق صحنه مورد نیاز است و معمولا در تمامی دوره های آموزش عکاسی یکی از مباحث ثابت است. برخی ویژگی ها و قوانین اساسی در نور وجود دارد که عکاس باید آنها را درک کرده و هنگام شروع عکاسی از آنها استفاده کند که در ادامه به آنها می پردازیم:
کمیت یا شدت نور
اولین ویژگی نور (طبیعی و مصنوعی ) که باید به آن توجه کنید “شدت” است. شدت نور ممکن است با عنوان کمیت نور یاد شود که به میزان روشن یا کم نور بودن منبع نور اشاره می کند. در محیطی با شدت نور زیاد، باید ISO را پایین، سرعت شاتر را زیاد یا دیافراگم را کوچک نگه دارید. یک یا چند مورد از این تنظیمات باعث کاهش شدت نور می شود . در مقابل، هنگام عکسبرداری در شرایط با نور کمتر، لازم است جهت تنظیم نور، ISO را افزایش و سرعت شاتر را کاهش دهید.
کیفیت یا سختی نور
کیفیت نورقابل اندازه گیری نیست؛ اما می توانیم آن را براساس ادراک بصری توصیف کنیم. به طور کلی نورها نرم و یا سخت هستند. نور نرم غیر جهت دار است و معمولاً از یک منبع پخش می شود. سایه های ایجاد شده توسط نور نرم به خوبی مشخص نیستند، اما نرم هستند. نور ملایم به ایجاد انتقال های آرام و تدریجی از نور به تاریکی کمک می کند، بدون اینکه سایه های پررنگی ایجاد گردد. نور سخت، خشن و جهت دار است و سایه های شدید و نورهای برجسته ای ایجاد می کند. هرچه منبع نور نسبت به سوژه بزرگتر باشد، نور نرم تر می شود. از نظر شدت نور، هرچه منبع نور نزدیکتر باشد، شدت نور بیشتر وهرچه منبع نور دورتر شود، شدت نور کم تر می شود.
رنگ یا دمای نور
رنگ یا درجه حرارت نور بسیار بر روحیه تاثیرگذار است. یک عکس ممکن است دارای رنگ های متنوع و یا یک طیف رنگی(سفید و سیاه) باشد. رنگ ها می توانند به عنوان “سرد” یا “گرم” بیننده را تحت تأثیر قرار دهند. دمای رنگ در مقیاس کلوین اندازه گیری می شود که گرمترین آن، رنگ قرمز و سردترین آن، رنگ آبی می باشد. به عنوان یک نقطه مرجع، نور روز و فلش در محدوده 5000 تا 5500 درجه K قرار می گیرند
دمای رنگ تأثیر زیادی در عکاسی دارد. به طور کلی، یک صحنه سرد را می توان گرم نمود و یا یک صحنه گرم را خنک کرد، این کار در عکاسی دیجیتال فوق العاده آسان شده است. بعلاوه، اگر عکس خام بگیرید، می توانید دمای رنگ را در لایت روم، فتوشاپ، GIMP یا هر ویرایشگر تصویر، اصلاح کنید. با درک اساسی از دمای رنگ و تعادل رنگ سفید، کنترل بیشتری بر عکاسی خواهید داشت.
جهت نور
علاوه بر اعمال کنترل بر کمیت، کیفیت و رنگ نور بسیار اهمیت دارد. جهت نور، طول سایه ها را تعیین می کند که این سایه ها مسئول ایجاد حس عمق در تصاویر هستند. این کار در محیط استودیو بسیار آسان است. برخی از سناریوها بر اساس جهت نور وجود دارد:
- وقتی نور مستقیماً از جلو به سوژه برخورد می کند، نور می تواند کمی صاف به نظر برسد بدون اینکه ویژگی های زیادی در سوژه دیده شود و فاقد سایه های زیادی خواهد بود، بنابراین عمق زیادی نخواهد داشت.
- اگر نور با زاویه به سوژه برخورد کند، مثلاً 45 یا 60 درجه، سایه ایجاد می شود و در نتیجه عمق بیشتری در تصویر وجود خواهد داشت.
- اگر نور از طرفین به سوژه برخورد کند، به ایجاد تصاویر چشمگیر کمک می کند. برای پر کردن سایه های تاریک، ممکن است لازم باشد از بازتابنده استفاده کنید.
- اگر نور از پشت به سوژه برخورد کند، یک سایه بر روی سوژه ایجاد می کند. اگر از نور پس زمینه به عنوان چراغ ثانویه استفاده شود، لازم است چراغ دیگری برای روشن نمودن روی سوژه استفاده گردد. در این صورت، چراغ عقب می تواند به ایجاد لبه زیبایی حاشیه کمک کند. دقیق بودن در هنگام کار در فضای باز که آفتاب منبع اصلی نور می باشد، بسیار پیچیده تر است. در این حالت، از آنجا که خورشید قابل جابجایی نیست، شما باید سوژه خود را تا زمانی که ظاهر دلخواه را بدست آورید، حرکت دهید.
اصول نورپردازی در عکاسی صنعتی
مانند سایر زمینه های عکاسی، عکاسی صنعتی نیز چالش برانگیز است، اما استفاده از تکنیک های مناسب هر کاری را قابل دستیابی می کند. عکاسی صنعتی یکی از انواع عکاسی است که در آن ایمنی را باید مدنظر داشت؛ زیرا ایمنی، اگر جدی گرفته نشود، می تواند پیامدهای جبران ناپذیری داشته باشد. غالبا افرادی که به این عکس ها نگاه می کنند سرمایه گذاران و مدیرانی هستند که به دنبال سرمایه گذاری در چنین پروژه هایی هستند. معمولاً عکاسی صنعتی در عکسبرداری از محصولاتی که جهت نمایش در کاتالوگ ها از آنها استفاده می شود، کاربرد دارد. در کلاس های آنلاین عکاسی صنعت و معدن اصول نورپردازی در عکاسی صنعتی با جزئیات کامل به دانش پژوهان آموزش داده می شود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این باره، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
اصول روشنایی و کنتراست در عکاسی صنعتی
در نورپردازی صنعتی می توان از منابع نور مصنوعی و یا از نور طبیعی که در محیط وجود دارد، استفاده نمود. منابع نور مصنوعی که فلشها، اسپیدلایتها و نورهای ثابت هستند معمولا در استودیوها مورد استفاده قرار می گیرند. نور زیبای خورشید منبع نور طبیعی می باشد که میتواند به صورت مستقیم یا غیر مستقیم تابیده شود. نور طبیعی غیر مستقیم حاصل بازتاب نور از سطح اشیا می باشد. مناطق صنعتی معمولاً دارای تعدادی منبع نور هستند. استفاده از چراغ های مصنوعی در عکاسی صنعتی یک چالش بزرگ می باشد. استفاده از حالت کنتراست بالا برای تصاویر صنعتی اغلب نتایج بهتری خواهد داشت.
نحوه نورپردازی در عکاسی پرتره
نکته مهم در عکاسی پرتره، درک نور پرده است. نسبت های نور، الگوهای روشنایی، زاویه دید و موقعیت صورت، همه از فاکتورهای مهم هنگام ایجاد یک پرتره هستند. عکاسان پرتره اکثراً نور ملایم را ترجیح می دهند. در ادامه به چند نمونه نحوه نورپردازی در عکاسی پرتره می پردازیم:
نورپردازی پروانه ای
منبع نور اصلی را در بالا و پشت دوربین قرار دهید، طوری که نور به صورت مستقیم روی سوژه تابیده شودبرای نورپردازی پروانه ای، نور را در مقابل و به سمت پایین سوژه قرار دهید. هرچه زاویه تندتر باشد سایه ها عمیق تر می شوند. نور پروانه ای سایه ای را در زیر چانه، بینی و اطراف گونه ها ایجاد می کند. وقتی سوژه در یک زاویه قرار گرفت، می تواند سایه های چشمگیر تری را در زیر استخوان گونه ایجاد کند. هرچه نور را در پشت و بالاتر از سوژه قرار دهید، سایه ها بیشتر به زیر بینی و چانه می روند.
نورپردازی رامبراند
نورپردازی رامبراند از نام نقاش هلندی که از این سبک در کارهای خود استفاده می کرده است، برگرفته شده است. در نورپردازی رامبراند، حلقه سایه بینی به اندازه کافی طولانی است که می تواند با سایه گونه ارتباط برقرار کند، و یک مثلث نور را روی گونه به دام اندازد.
نورپردازی تقسیم شده (یا جانبی)
نور تقسیم شده نوعی نورپردازی است که در آن نیمی از صورت سوژه روشن است، در حالی که نیمی دیگر در سایه باقی می ماند. چراغ اصلی خود را در زاویه 90 درجه در کنار مدل قرار دهید. می توانید پشت سوژه را کاملاً در سایه قرار دهید.
نورپردازی گسترده
نورپردازی گسترده تکنیکی است که اغلب می تواند با یکی از الگوهای روشنایی فوق ترکیب شده و مشکلات را برطرف کند. سوژه را به گونه ای قرار دهید که قسمتی از صورت که بیشترین نور را دریافت می کند، همان قسمتی باشد که به دوربین نزدیک است. نورپردازی گسترده در پرتره های مدارس و عکس های شرکتی مورد استفاده قرار می گیرد. نورپردازی گسترده برای افرادی که ازعینک استفاده می کنند، انتخاب بسیار خوبی است، زیرا تمایل به ایجاد بازتاب ندارد.
نورپردازی کوتاه
نور کوتاه در مقابل نور گسترده است. در نور کوتاه، قسمتی از صورت که بیشترین میزان روشنایی را دارد، همان دورترین قسمت از دوربین است. سوژه نسبت به دوربین در یک زاویه قرار دارد، اما نور در سمت دور صورت قرار گرفته است. نور کوتاه گاهی اوقات با توجه به زاویه دقیق می تواند باعث بازتاب در عینک شود.
تاثیر نورپردازی ثابت در عکس پرتره
نورپردازی ثابت گاهی بهترین انتخاب است با این وجود غالبا نادیده گرفته می شود. در اغلب موارد، در محیط هایی که عکاس مجاز به استفاده از فلش نیست، می توان از نورهای ثابت استفاده نمود. تنظیم نورهای ثابت و روشن گذاشتن آنها در رویدادهای حساس انتخاب درستی محسوب می شود.
مبتدیان می توانند از نورهای ثابت در عکاسی پرتره استفاده کنند. نورهای ثابت معمولا جریان یکنواختی از نور را بر روی سوژه پخش می کنند. جهت عکاسی از سوژه هایی که در حرکت هستند، مانند کودکان یا پرندگان، نورهای ثابت مورد استفاده قرار می گیرند. نکات نورپردازی در فضای باز:
- در فضای باز عکسبرداری بسیار راحت تر از استودیو می باشد.
- بهتر است از پس زمینه های طبیعی مثل ابرها و آسمان استفاده گردد.
- توجه داشته باشید که نقطه فوکوس حتما روی چشم ها قرار گیرند.
- اگر می خواهید نور مستقیم روی صورت نباشد بهتر است مدل پشت به نور قرار گیرد.
- بهتر است در عکاسی در فضای باز، از دیافراگم باز استفاده گردد.
- ایجاد پس زمینه تار در عکاسی در فضای باز بسیار حائز اهمیت می باشد.
تکنیک های نورپردازی در عکاسی مدلینگ
انتخاب نور پردازی یکی از پراهمیت ترین اصول عکاسی مدلینگ می باشد. بررسی میزان نور طبیعی محیط، زاویه نورپردازی و … مواردی هست که باید مورد توجه قرار گیرد. در ادامه به انواع نورپردازی در عکاسی مدلینگ می پردازیم:
- نور طبیعی: راحت ترین و کم هزینه ترین روش برای عکاسی مدلینگ استفاده از نور طبیعی می باشد. حتی در محیط های سرپوشیده مانند اتاق نیز از طریق پنجره می توان از نور طبیعی استفاده نمود.
- Single light:دراین نوع از نور پردازی تنها از یک منبع نور استفاده می شود. در این روش، عکاس آزادی بیشتری در انتخاب پس زمینه دارد.
- Double light: در این نوع از نورپردازی یک منبع نور کافی نیست و باید منبع نور دوم را اضافه نمود، غالبا این نور دوم برای تعیین خطوط لباس مدل مورد استفاده قرار می گیرد. برای این کار، دوربین و نور اول را روی تک نور تنظیم کرده و نور دوم باید به مدل نزدیک تر و پایین تر با زاویه 45 درجه باشد.
شیوه های نورپردازی در عکاسی جواهرات
عکاسی از جواهرات بازتاب نور زیادی ایجاد می کنند، یه طور کلی عکسبرداری از جواهرات کار دشواری محسوب می شود.
بهتر است هنگام عکاسی از جواهرات براق از فلش استفاده نکنید زیرا جواهرات نور را منعکس می کنند و توصیه می شود از نورطبیعی استفاده گردد. می توان با عکاسی توسط نور تابیده شده از پنجره، از نور طبیعی بهره برد. البته توجه داشته باشید بهتر است، با پوشاندن پنجره توسط یک ورق سفید یا یک کاغذ، نور را پخش کنید تا سایه های خشن ایجاد نگردند. باید حداقل دو فلش در دو سمت سوژه، هنگام تنظیم روشنایی در حالت ماکرو استاندارد، استفاده گردد. همچنین می توان از یک کاغذ در اطراف و یا پایین لنز دوربین استفاده نمود، تا تمام بازتاب های نامطلوب از بین بروند.
طریقه نورپردازی در عکاسی از نوزاد
صحنه را تنظیم کنید. یک اتاق گرم و دنج باعث می شود کودک شاد شود. استفاده از پارچه یا پتو سیاه به عنوان پس زمینه کمک می کند تا نوزاد بیشتر مورد توجه قرار گیرد و در کانون عکس باشد.
- روشنایی را طبیعی نگه دارید: نور طبیعی، عکس بهتری ایجاد می کند. زیرا استفاده از فلش، باعث می شود نوزاد بیدار شود و یا اشک های او جاری گردد. بهترین نور جهت عکاسی از نوزاد، صبح زود یا اواخر بعد از ظهر می باشد. توصیه می شود ازعکاسی در آفتاب شدید ظهر خودداری شود.
- انتخاب موقعیت مناسب: نوزادان تازه متولد شده، بیشتر در حالت خواب هستند، بنابراین این به شما بستگی دارد که کودک خود را به آرامی، در موقعیت مناسبی قرار دهید.
- عکاسی از اولین حرکت ها: اولین حرکت های نوزاد همیشه بسیار جذاب است و هرگز تکرار نمی شود. بهتر است خاطراتی مانند، اولین حمام او، اولین لبخند یا اولین سفر خانوادگی حتما ثبت گردد.
آموزش نورپردازی عکاسی با موبایل
گرفتن عکس خوب با گوشی تلفن همراه یکی از ساده ترین و بهترین راه ها جهت عکاسی می باشد. برای تنظیم نور در مکانی که می خواهید لنز دوربین شما فوکوس شود، برنامه دوربین خود را باز کنید و جهت وضوح تصویر سوژه بر روی آن، ضربه بزنید. در صورت نیاز به تمرکز بر روی سوژه ی متحرک، لازم است برای روی سوژه موردنظر ضربه بزنید تا نرم افزار سوژه را بیابد و در حالت حرکت از فوکوس خارج نشود. این امر به شما کمک می کند تا از تمرکز و بهینه سازی نور اطمینان حاصل کنید.
می توانید با استفاده از فیلترها و برنامه ها، روشنایی و کنتراست را تنظیم نمایید. از ابزار “وضوح” در برنامه ویرایش عکس استفاده کنید. همچنین می توانید برنامه Camera + را نصب کرده و از فیلتر Clarity آن استفاده کنید. درتلفن های هوشمند، عکس هایی که با فلش گرفته شده باشد غالبا زیبا به نظر نمی رسند؛ اما گاهی استفاده از فلش دوربین درشب می تواند باعث بهبود عکس شود. با انتخاب فلش خودکار روی گوشی های هوشمند، تضمینی برای از بین بردن سایه ها وجود ندارد.
نکات نورپردازی در عکاسی پرسنلی
برای عکاسی پرسنلی باید نکات زیر را رعایت کنید:
- کنترل نحوه ی نوردهی روی سوژه، کلید اصلی داشتن عکس های پرسنلی مطلوب و موثر می باشد.
- قرار دادن فلش در جهت مستقیم سوژه باعث ایجاد نور خشن در تصویر می شود؛ بنابراین اولین قدم، ملایم کردن بازتاب نور می باشد.
- زمانی که فقط از یک فلش برای عکاسی استفاده می کنید، رفلکتور ها با بازتاب نور، سایه های ایجاد شده را کاهش می دهند. تنها چیزی که نیاز دارید یک نورپردازی بدون ایجاد سایه می باشد.
- جهت انجام این کار، توجه داشته باشید که اگر سقف محل عکاسی، سفید رنگ است فلش را روی پایه قرار دهید، سپس علاوه بر این که نور فلش را به طور مستقیم روی سوژه تنظیم می کنید لازم است سر مدل را نیز رو به بالا قرار دهید.
روش های نورپردازی در عکاسی
یکی از عناصر اصلی در دنیای عکاسی نورپردازی می باشد. قوانین و دستورالعمل های زیادی جهت نورپردازی در عکاسی وجود دارد که متخصصان برای بهبود تصاویر خود، از آنها پیروی می کنند. روش ها و انواع مختلف نورپردازی در عکاسی:
- نورپردازی تخت: هنگامی که یک منبع نور مستقیماً رو به جلوی سوژه باشد، به آن روشنایی تخت می گویند.
- نورپردازی گسترده: نورپردازی گسترده نوعی روشنایی جانبی است. این نوع نور در عکاسی می تواند صورت را پرتر نشان دهد بنابراین برای کسانی که صورت بسیار باریکی دارند ایده آل است.
- نورپردازی کوتاه: نوع دیگر روشنایی جانبی، نور کوتاه است. این نوع نورپردازی در واقع نوع متضاد نورپردازی گسترده می باشد.
- نورپردازی از پشت: نور پس زمینه، نوری است که از پشت سوژه تابیده می شود. منابع نور پس زمینه می تواند شامل پنجره ای که در پشت سوژه قرار دارد، باشد.
روش ها و انواع مختلفی جهت نورپردازی در عکاسی وجود دارد اما اینجا فقط به چند نمونه از آن پرداختیم.
لوازم حرفه ای نورپردازی در عکاسی
هنگام راه اندازی یک استودیوی عکس می توانید از منبع نور طبیعی مانند یک پنجره، یا کیت روشنایی حرفه ای استفاده نمایید. در حالی که هر دو گزینه مزایای خود را دارند، داشتن یک کیت نورپردازی حرفه ای بهترین امکانات را از نظر انعطاف پذیری، راحتی و البته کیفیت عکس به شما ارائه می دهد. در ادامه این مقاله از سایت دانش هنر کیت های روشنایی را به طور کامل شرح خواهیم داد.
روشنایی مداوم
این کیت های روشنایی، معمولاً هنگام عکسبرداری از محصولات برای نمایش در کاتالوگ ها و وب سایت ها مورد استفاده قرار می گیرند. مهمترین مزیت کیت های روشنایی مداوم، نسبت به سایرین این است که عکاس می تواند نور را روی سوژه به صورت مداوم نگه دارد. کیت های روشنایی مداوم به دلیل تنوع پذیری و تنظیم دستی مناسب، گزینه بسیار خوبی برای آماتورها هستند. همچنین بسیار مقرون به صرفه تر از همتایان خود می باشند. این کیت های روشنایی بسته به نوع لامپ مورد استفاده، در سه نوع اصلی وجود دارند: تنگستن، LED و فلورسنت.
نورپردازی Speedlight
Speedlight اساساً واحد فلش است و می تواند برای استفاده، با light box و چتر ترکیب شود. بسیار سریع هستند و قابلیت انعطاف پذیری بیشتری دارند. بهترین گزینه جهت عکسبرداری از محصول و عکس های اکشن محسوب می شوند. قابل حمل بودن مهمترین مزیت نورپردازی Speedlight به حساب می آید. دو مدل محبوب نورپردازی Speedlight:
- Speedlight Flash Nikon
- Canon Bolt Flash
کیت های روشنایی مونولایت
کیت های روشنایی مونولایت به صورت خود ساخته و دارای منابع تغذیه، استندها و همچنین بازتابنده هستند. Monolight ها در مقایسه با نمونه های مشابه بسیار راحت تر استفاده میشوند، زیرا برای کار با آنها نیازی به منبع تغذیه جداگانه ندارید. منبع تغذیه در سر لامپ وجود دارد. آنها همچنین بسیار قدرتمند هستند و کاملاً قادر به روشن کردن سوژه های شما هستند. برای عکاسی از محصول و عکاسی از مدل عالی هستند. آنها همچنین با تنظیمات مداوم نور همراه هستند، مشهورترین مدل های کیت روشنایی مونولایت سبک موجود در بازار عبارتند از:
- کیت Westcott Strobelite 3 Light 450w / s
- کیت Monolight Flashpoint II FP320SB2
- کیت 2 نوره Bowens Gemini 500Pro
این دو گزینه همه مواردی را که برای راه اندازی موفقیت آمیز یک آتلیه عکس انعطاف پذیر نیاز دارید، ارائه می دهند:
- بسته روشنایی Nikon Flashpoint XPLOR
- بسته روشنایی Canon Flashpoint XPLOR