اگر طراحی لباس از موضوعات مورد علاقه شماست بد نیست با مراحل آن، به خوبی آشنا شوید. یکی از گام های مهمی که در طراحی لباس مطرح است، جنسیت سازی پارچه است. افرادی که در صنعت مدلینگ در حال فعالیت هستند به خوبی با این اصطلاحات آشنایی دارند و می دانند که جنسیت پارچه در طراحی نهایی، تاثیرگذار خواهد بود. به جرات می توان گفت نمایش جنس پارچه بر روی مدل طراحی شده کاغذی، هنری است که حرفه ای بودن شما را در حوزه طراحی لباس، به اثبات می رساند. مسلما فردی که به یک طرح کاغذی نگاه می کند؛ نمی تواند به خوبی متوجه شود که چه نوع پارچه ای برای آن طرح در نظر گرفته اید. اینجاست که موضوعی با عنوان جنسیت سازی پارچه، مطرح می شود؛ بنابراین کاری که به عنوان یک طراح لباس در کلاس طراحی لباس آنلاین باید انجام دهید این است که بتوانید به خوبی جنسیت پارچه را در طرح های خود، به تصویر بکشید.
جنسیت سازی پارچه چیست؟
جنسیت سازی پارچه یکی از آموزش های مهم در دنیای طراحی لباس است. همانطور که در مقدمه ذکر کردیم هر فردی که در حیطه طراحی لباس فعالیت دارد باید هنگام طراحی بتواند لباس را به صورتی قابل تجسم برای دیگران، نشان دهد. جنسیت سازی این کار را به خوبی، انجام می دهد. در واقع بعد از کشیدن فیگور و رنگ شناسی باید به سراغ جنسیت سازی بروید تا بتوانید یک طرح کامل، ارائه دهید. اصول ترکیب رنگ ها پیش زمینه ای برای چگونگی جنسیت سازی است. اگر با این تکنیک ها آشنا شوید می توانید جنسیت پارچه های مخمل، جیر، چرم، حریر، جین، ساتن، بافتنی، کرپ، خز، دانتل و …را به آسانی بر روی کاغذ، نمایش دهید.
جنسیت سازی پارچه در طراحی لباس چیست؟
همانطور که می دانید پارچه ها از جنس های مختلفی هستند و قطعا در نظر گرفتن جنسیت سازی پارچه در طراحی لباس برای داشتن یک لباس خوب، لازم و ضروری است. خوشبختانه امکان شرکت در دوره طراحی لباس هم به صورت حضوری و هم به صورت انلاین فراهم شده است تا تمامی افرادی که به این رشته علاقه مند هستند بتوانند به راحتی در کلاس های آموزشی که در اموزشگاه های معتبر برگزار می شود؛ شرکت کرده و این حرفه را به طور اصولی و صحیح، یاد بگیرند. یکی از آموزشگاه های معتبر در این زمینه مرکز آموزش خانه صنعت و معدن است که با به کارگیری اساتید مجرب این حوزه، تمامی مباحثی که لازم است هنرجویان برای ورود به بازار کار این رشته بدانند، به آنان آموزش می دهد. جنسیت سازی پارچه یکی از سرفصل های مهم در دوره آموزشی طراحی لباس می باشد به طوری که دانش پذیران ضمن آشنایی با تمامی اصول و قواعد آن در پایان دوره این توانایی را دارند که جنسیت سازی را برای هر نوع پارچه ای در مدل مورد نظر خود، انجام دهند.
آموزش جنسیت سازی پارچه
کلاس جنسیت سازی شامل آموزش تکنیک های رنگی و کشیدن جنسیت های مختلف لباس روی کاغذ می باشد. به این منظور ابتدا با تکنیک های آبرنگ و گواش و ترکیب این دو تکنیک آشنا شده و سپس به سراغ آموزش تکنیک کولاژ و تکنیک ماژیک می رویم. در آموزش جنسیت سازی ابتدا باید نوع پارچه مشخص شود تا بتوانیم با توجه به بافت پارچه و ویژگی های دیگر آن مثل براق بودن یا نبودن و… ابزار مناسب را برای تصویرسازی بر روی کاغذ، انتخاب کنیم. به طور مثال ابزار و تکنیک هایی که برای جنسیت سازی پارچه حریر به کار می رود با جنسیت سازی پارچه کتان، متفاوت است. به طور کلی لوازمی که برای این کار نیاز دارید شامل گواش، مداد سیاه، مداد رنگی، مارکر و آبرنگ می باشد. در ادامه نحوه جنسیت سازی برخی از پارچه ها را قرار داده ایم.
جنسیت سازی پارچه پولکی
پارچه های پولکی یا پولک دوزی شده از پارچه های پرطرفدار بین خانم هاست که معمولا برای دوخت لباس شب یا لباس مجلسی از آن، استفاده می شود. جنسیت سازی پارچه در طراحی لباس با پارچه های های پولکی باید به گونه ای باشد که هر قسمتی از لباس که تراکم بیشتری از پولک ها را داراست، تیره تر از سایر قسمت ها باشد. برای این کار ابتدا توسط مارکر سایه های پارچه را کاملا رنگ می کنیم و سپس با رنگ تیره به صورت نقطه ای پولک ها را در سطح پارچه، مشخص می کنیم. توجه داشته باشید که در قسمت های تیره پارچه تراکم نقاط یا همان پولک ها، بیشتر است. در مرحله بعد می بایست با لاک غلط گیر در قسمت های روشن نقطه هایی درشت و با تراکم بیشتر و در قسمت های تیره نقاط ریز و با تراکم کمتر، ایجاد کنیم. در نهایت در کنار نقاط سفید با استفاده از روان نویس مشکی سایه هایی به صورت نقطه ای ایجاد کرده و با مداد رنگی مشکی سایه های بیشتری، به کار می دهیم.
جنسیت سازی پارچه کتان
کتان پارچه ای است که به نسبت جین، نرم تر و نازک تر بوده و وزن سبک تری دارد. این پارچه بیشتر از جنس پنبه است. پارچه کتان به صورت حصیری بافته شده و بافت آن از نوع ساده می باشد. اگرچه کاربردهای پارچه های کتان و جین تا حدود زیادی مشابه هستند اما همانطور که ذکر شد پارچه کتان وزن کمی دارد و از این رو برای دوخت پیراهن، مناسب می باشد. در حالی که جین بیشتر برای انواع دامن، شلوار و کت، مورد استفاده قرار می گیرد.
کتان پارچه براقی نیست، به همین دلیل برای جنسیت سازی آن می بایست کل طرح را رنگ کرده و حتی نقطه ای سفید باقی نگذاریم. پس از آن نوبت به سایه زدن می رسد که قواعد خاص خود را دارد. اگر از یک رنگ خیلی روشن استفاده می کنیم، مثل زرد روشن و قرمز نارنجی، نمی خواهیم آن را با سایه های زیاد خاکستری کدر و تیره کنیم پس با یک درجه تیره تر از رنگ پارچه، سایه می زنیم؛ اما زمانی که چیزی تیره تر و خنثی تر مد نظر ماست؛ (مثل رنگ های ذغالی یا قهوه ای تیره) از رنگ خاکستری کدر استفاده می کنیم. حال اگر رنگ خنثی تناژ گرم داشته باشد خاکستری گرم تر و اگر سردتر باشد خاکستری سرد، استفاده می کنیم.
چیزی که در جنسیت سازی پارچه کتان اهمیت دارد، سایه زدن بر اساس نحوه تابش نور است؛ مثلا زمانی که نور از بالا و یا بغل بتابد، باید متناسب با تابش نور سایه بزنیم و زمانی که بخواهیم جایی از پارچه کتان خیلی سفید به نظر برسد؛ می توانیم از مداد زغالی استفاده کنیم.
جنسیت سازی تور
تور پارچه ای نازک است که برای طراحی و دوخت لباس خانم ها از آن، استفاده می شود. پارچه های تور در طرح و رنگ تنوع بالایی دارند و با اسامی مختلفی مثل دانتل و پارچه گیپور، شناخته می شوند. بسیار از مزون ها برای دوخت های خاصی که دارند از این مدل پارچه تور، استفاده می کنند. شباهت ظاهری این دو پارچه باعث شده است که تشخیص آن ها از یکدیگر به آسانی صورت نگیرد. دانتل و گیپور از الیاف ابریشم و پنبه ساخته می شوند از این رو برای دوخت لباس های ظریف و نرم، بسیار مناسب هستند.
دوخت لباس عروس بدون استفاده از پارچه های تور، کمی دور از ذهن است. علاوه بر لباس عروس؛ برای دوخت لباس های دخترانه و زنانه، لباس نامزدی، لباس شب و… از پارچه گیپور یا دیگر انواع پارچه های تور، استفاده می شود. پارچه های تور به نسبت میزان ضخامتی که دارند برای کاربردهای مختلفی، استفاده می شوند. به طور مثال پارچه های گیپور به صورت ضخیم تر و بدون توری ساخته شده است که معمولا برای دوخت لباس های مجلسی زنانه، کاربرد دارند. این مدل پارچه برای دوخت آستر نیز در لباس به کار برده می شود. با استفاده از این پارچه می توان لباس های بسیار زیبایی طراحی کرد.
طرح پارچه دانتل کمی از پارچه گیپور متفاوت بوده و به این صورت است که در بین گل های برجسته دانتل، تور بافته شده دیده می شود. البته پارچه گیپور هم می تواند دارای گل های برجسته باشد با این تفاوت که این نوع پارچه، گل های برجسته توری ندارد. بیشترین بافت پارچه های دانتل را تور تشکیل می دهد. پارچه های گیپور از نظر قیمت پایین تر از پارچه های دانتل هستند. بر همین اساس، لباس عروس های طراحی شده از پارچه دانتل، قیمت بالاتری نسبت به دیگر پارچه های تور دارند.
برای جنسیت سازی تور دانتل از آبرنگ استفاده می شود. برای این کار ابتدا و قبل از هر چیز باید زمینه کار را آماده کنید و قبل از آن نیز باید آستر را رنگ آمیزی کرده باشید. دیگر لوازمی که نیاز دارید شامل گواش سفید و خودکار سفید می شود. زمینه کار تور بوده و شما می توانید گل های روی این نوع پارچه را به صورت کاملا سلیقه ای بکشید.
برای شروع کار جنسیت سازی تور باید با استفاده از خودکار سفید خطوط اریب را روی زمینه بدن، ایجاد کنید. توجه داشته باشید که این مرحله نیاز به دقت داشته و شما باید حین انجام کار؛ به برجستگی های سینه و فرورفتگی ها و چین و چروک پارچه، اهمیت دهید. پس از اینکه تمامی خطوط مورد نیاز را ایجاد کردید؛ آبرنگ خود را برداشته و طرح های گل را روی مانکن، رسم کنید. نکته مهمی که در این مرحله از جنسیت سازی پارچه تور دانتل وجود دارد این است که می بایست آن قسمت هایی که در جنسیت سازی دانتل گل های برجسته دارند با استفاده از آبرنگ، پررنگ کنید. تنها در این صورت است که برجستگی ها به خوبی خود را نشان می دهند. برای اینکه بتوانید این برجستگی ها را به آسانی ایجاد کنید؛ باید آبرنگی که برای این کار استفاده می کنید؛ غلظت کافی داشته باشد.
پس از ایجاد برجستگی ها، نوبت به جزییات دادن به طرح هایی که کشیده اید، می رسد. به این منظور می توانید با یک رنگ جلوه دار و البته روشن مثل صورتی جزئیات کار را ایجاد کنید (مانند کشیدن طرح غنچه و گلبرگ ها). این مرحله مختص اهمیت دادن به چیزهای ظریف و ریز می باشد و مسلما باید برای آن دقت و حوصله کافی به خرج دهید تا در نهایت بتوانید یک کار زیبا و بی نقص، داشته باشید. در نهایت می توان سایه گذاری را هم برای هرچه واقعی تر نشان دادن جنس پارچه، انجام داد. پارچه های تور به نسبت سایر پارچه ها ظرافت بیشتری داشته و جنسیت سازی آن هم دقت و توجه بیشتری می طلبد.
جنسیت سازی ساتن
ساتن نوعی بافت پارچه است که نرم و براق بوده و از دوام خوبی هم برخوردار است. از ویژگی های پارچه ساتن می توان به چین خوردگی آسان آن، اشاره کرد. ایرادی که می توان به این جنس پارچه گرفت؛ سریع لک شدن آن است. برای جنسیت سازی پارچه ساتن می توانید از مارکرها و آبرنگ غلیظ برای داشتن سطح صاف پایه، استفاده کنید. توجه داشته باشید که استفاده از مدادرنگ به این منظور توصیه نمی شود. برای این کار ابتدا باید رنگ اصلی و پایه را انتخاب کنید و سپس با استفاده از تکنیک های سایه روشن بتوانید قسمت هایی از پارچه که که در معرض نور هستند روشن تر و سایر قسمت ها را تیره کنید. البته این سایه روش ها باید در نهایت به گونه ای باشد که رنگ پایه حفظ شود و بیشتر به چشم آید. می توانید برای رنگ پایه نارنجی و سبز و قهوه ای از رنگ زرد روشن استفاده کرده و برای قرمز و بنفش از صورتی روشن، بهره بگیرید. استفاده از آبی آسمانی برای رنگ پایه بنفش سیر نیز بهترین انتخاب است.
مرحله مهمی که در جنسیت سازی پارچه ساتن مطرح است؛ مهارت در ترکیب است. برای این کار می توانید از انگشتان دست استفاده کنید. در مرحله آخر باید بر روی قسمت ترکیب شده یک لایه روشن دیگر، استفاده کنید. از آنجایی که چروک شدن پارچه ساتن امری بدیهی است، بایستی این مورد را بتوانید در جنسیت سازی آن، به خوبی نشان بدهید؛ بنابراین نباید سطح طراحی را کاملا صاف نشان دهید. این جنس پارچه نقاط تاریک و روشن زیادی دارد. حتی می توانید با یک مداد مشکی سایه ای تاریک و عمیق را طرح بزنید.