تا زمانی که رنگ ها به طور دائم وجود دارند؛ نمی توانید به اهمیت تأثیر آن ها در تصاویر، پی ببرید؛ زیرا آن ها را هر روز می بینید و مسلماً به این فکر نمی کنید که تا چه اندازه می توانند از نظر هنری بر روی علایق و احساسات افراد، تأثیر بگذارند. معمولاً تصاویر بدون رنگ آنقدر که باید جالب توجه نیستند. اگر به عکاسی علاقه مند هستید؛ مطالعه این مقاله که در رابطه با رنگ در عکاسی است، می تواند برای شما مفید باشد.
اهمیت رنگ در عکاسی
تصاویر بدون وجود رنگ ها نمی توانند آنچنان که باید تأثیر زیادی روی مخاطب و یا بیننده، داشته باشند. اجازه بدهید مثال واضحی بزنم؛ هیچکس نمی تواند در ذهن خود طلوع و غروب خورشید را بدون آن رنگ طلایی زیبا، تصور کند. چنین عکسی حتی اگر زیبایی هم داشته باشد؛ به اندازه کافی روی احساسات بیننده تأثیر گذار نیست. برای اینکه بتوانید از نظر طیف رنگی، یک عکس زیبا بگیرید باید با دنیای رنگ ها، آشنا باشید.
رنگ های مکمل در عکاسی
از نظر دیداری تصاویری که هارمونی رنگی ایجاد می کنند برای چشم انسان، جذاب تر هستند. این هارمونی زمانی ایجاد می شود که شما دو یا چند رنگ مختلف را که مکمل یکدیگر هستند؛ در کنار هم قرار دهید. مثال بارز در این زمینه تصویر جنگلی است که رنگ های سبز، نارنجی و قرمز را در خود، داشته باشد. برای اینکه بدانید چه رنگ هایی مکمل همدیگر هستند؛ می توانید از دایره رنگ ها، کمک بگیرید. در این دایره رنگ هایی که مستقیماً در مقابل همدیگر قرار گرفته اند، مکمل یکدیگر هستند و اگر در یک تصویر استفاده شوند می توانند تأثیر گذاری زیادی داشته باشند. همچنین در دایره رنگ ها، رنگ هایی که در کنار یکدیگر قرار گرفتن رنگ های مشابه محسوب می شوند. حتی ثبت تصاویری که تنها شامل رنگ های مشابه باشد هم می تواند ایده جالبی برای عکاسی باشد. چنین رنگ هایی در کنار هم بسیار زیبا دیده می شوند. اگر با چرخه رنگ ها و چگونگی استفاده از آن در عکاسی آشنا نیستید؛ نگران نباشید. تمامی این مباحث در دوره حضوری و یا دوره آنلاین عکاسی، آموزش داده می شوند.
به طور کلی رنگ ها به دو دسته گرم و سرد، تقسیم می شوند. رنگ های گرم که از نظر احساسی قوی تر هستند و انرژی بیشتری به بیننده، منتقل می کنند شامل رنگ قرمز، نارنجی و زرد می شوند و رنگ های سرد شامل سبز، آبی و بنفش می شوند. حال به معرفی هر کدام می رویم:
- رنگ های گرم: این رنگ ها به سرعت توجه بیننده را جلب کرده و از نظر احساسی، قوی تر هستند. حال باید متوجه شده باشید که چرا تصاویر طلوع و غروب خورشید با استفاده از رنگ های گرم نارنجی و قرمز بسیار تأثیرگذار و زیبا هستند.
- رنگ های سرد: این رنگ ها که به رنگ های آرامش بخش معروف هستند؛ بسیار ملایم بوده و می توانند در کنار رنگ های گرم، استفاده شوند. چنین تصویری در عین حال که حس آرامش بخشی را به دنبال دارد می تواند قدرتمند هم باشد. معمولاً بیشتر تصاویر مربوط به طبیعت از رنگ های سرد ساخته شده است. به همین دلیل است که با دیدن تصویر یک آسمان آبی ناخودآگاه احساس آرامش می کنید.
علاوه بر تقسیم بندی رنگ ها به صورت گرم و سرد؛ آن ها را به دو دسته اصلی و ثانویه تقسیم بندی می کنند. رنگ های اصلی شامل قرمز، آبی و زرد می شود و رنگ های ثانویه شامل سبز، بنفش و نارنجی، می شود. رنگ های ثانویه از ترکیب رنگ های اصلی به دست می آید؛ به طور مثال سبز از ترکیب (آبی و زرد)، بنفش از ترکیب (قرمز و آبی) و نارنجی از ترکیب (زرد و قرمز)، ایجاد می شود. حتی اگر رنگ های ثانویه را باز هم ترکیب کنید به رنگ های جدیدتری میرسید.
نکات رنگ در عکاسی
برای اینکه یک تصویر با ترکیب رنگ زیبا به ثبت برسانید؛ باید موارد مختلف را مد نظر قرار دهید. استفاده از رنگ های مکمل تنها یکی از روش های استفاده از رنگ به منظور تاثیرگذاری روی بیننده است. نکات دیگری هم در زمینه استفاده از رنگ ها وجود دارد که در نظر داشتن آن ها می تواند به عکاسان در ثبت تصاویر ماندگار، کمک کند.
از رنگ کلیدی یا غالب در تصاویر، استفاده کنید
معمولاً اکثر تصاویر یک رنگ اصلی دارند که نسبت به دیگر رنگ ها غالب است. برای مثال اگر یکی از رنگ های اصلی مثل قرمز، آبی یا زرد، رنگ غالب در یک تصویر باشد؛ آن تصویر قوی تر خواهد بود. البته رنگ قالب باید به گونه ای باشد که در نهایت سوژه مورد نظر را تحت تأثیر قرار دهد. در واقع نباید به صورتی باشد که استفاده از رنگ، حواس مخاطب را از موضوع اصلی، دور کند.
از رنگ های پیش رونده و پس رونده استفاده کنید
به طور ساده رنگ های پیش رونده رنگ هایی هستند که به طیف رنگی گرم، نزدیک هستند. این رنگ ها شامل نارنجی، ارغوانی، قرمز و زرد می باشند. زمانی که رنگ های پیشرونده در یک تصویر قالب باشند؛ بیننده چنین تصور می کند که در حال نزدیک شدن است. مسلماً استفاده از چنین رنگ هایی باعث جلب توجه و نگاه بیننده می شود.
رنگ های پس رونده در نقطه مقابل رنگ های پیش رونده، قرار دارند. به این صورت که از دید بیننده، فاصله می گیرند و احساس وجود عمق را به وی، منتقل می کنند این رنگ ها شامل طیف رنگ های سرد مثل سبز و آبی می شوند. در صورتی که قصد دارید به عنوان یک عکاس روی سوژه خاصی تمرکز داشته باشید و توجه مخاطب را به آن جلب کنید؛ پیشنهاد می کنیم از رنگ های پیش رونده استفاده کنید چرا که رنگ های پس رونده، توجه بیننده را از سوژه اصلی، دور می کند.
تأثیر رنگ ها بر روی احساسات را نادیده نگیرید
رنگ ها یک ابزار روانشناختی قوی هستند که بر روی افراد مختلف تأثیرات متفاوتی بر جای می گذارند. ممکن است استفاده از یک رنگ یک فرد را خوشحال کند ولی باعث ناراحتی فرد دیگری شود بنابراین یک قانون کلی برای تمامی افراد، وجود ندارد اما به طور کلی می توان گفت رنگ های گرم باعث ایجاد احساس شور و نشاط شده و موجب برانگیخته شدن هیجانات و احساسات بیننده می شوند.
تکنیک های گرفتن عکس رنگی
ثبت تصویری با رنگ های زیبا و خیره کننده نیازمند دانستن تکنیک هایی است که به عنوان یک عکاس باید آن ها را در نظر بگیرید. مخصوصاً زمانی که قصد دارید از یک منظره در طبیعت عکس بگیرید؛ باید به هارمونی رنگ ها در قاب تصویر، توجه ویژهای داشته باشید. تکنیک های زیر به شما برای گرفتن تصاویر رنگی زیبا کمک می کند:
- نورپردازی: برای اینکه بتوانید تأثیر رنگ را در یک تصویر به خوبی نشان دهید باید به نورپردازی در عکاسی، توجه کنید. برای این کار می توانید از نور طبیعی خورشید که در روز یک رنگ گرم برای تصویر ایجاد می کند، استفاده کنید. استفاده از تجهیزاتی مثل اسپیدلایت هم می تواند کمک کننده باشد.
- تغییر زاویه: ممکن است یک تصویر از یک زاویه خاص یک ترکیب رنگ زیبا داشته باشد اما از زاویه ای دیگر، خیر؛ بنابراین برای دستیابی به یک عکس رنگی زیبا باید زوایای مختلف را امتحان کنید. می توانید لنز دوربین را باز کنید و آن را در جهات مختلف بچرخانید و یا از سنسور، فاصله بگیرید. حتی می توانید از یک طلق شفاف بین لنز و سنسور استفاده کنید و یک زمینه رنگی جدید، به وجود آورید.
- کادربندی: اجازه دهید رنگ هایی در کادر بندی شما قرار بگیرند که در نهایت باعث جذابیت بیشتر تصویر شوند. اگر کادر تصویر شما شامل رنگ های گرم و سرد باشد؛ تضاد جالبی ایجاد کرده و بر بیننده تاثیرگذارتر خواهد بود.
اشباع رنگ در عکاسی
اشباع اصل مهمی در عکاسی می باشد که مربوط به خلوص یک رنگ است. زمانی که اشباع رنگ اتفاق می افتد در واقع رنگ در واقعی ترین نسخه در نظر گرفته می شود. واقعیت این است که رنگهای اشباع شده در طبیعت را با چشم غیر مسلح نمی توانیم ببینیم؛ بنابراین زمانی که یک عکس در یک رنگ اشباع شود؛ تصویر تصنعی و غیر طبیعی می شود. همانطور که گفتیم رنگ ها احساسات خاصی را به بیننده، منتقل می کنند؛ بنابراین برخی از عکاسان تمایل دارند که برای پرشور نشان دادن یک تصویر آن را اشباع کنند که البته همیشه یک روش صحیح محسوب نمی شود. حداکثر میزان اشباع زمانی است که یک مقدار RGB صفر و دیگری ۲۵۵ باشد.
برای اینکه بتوانید به عنوان یک عکاس تصاویر زیبا و قدرت تاثیرگذاری بالایی به ثبت برسانید؛ باید یاد بگیرید که رنگ ها چطور در کنار یکدیگر عمل می کنند و بدانید ترکیب رنگ های مختلف روی افراد چه واکنشی نشان می دهد. باید به گونه ای رنگ ها در کنار یکدیگر قرار بگیرند که برای چشم انسان، جذاب باشد. باید بتوانید با رنگ ها بازی کنید و بدانید از چه رنگی برای ایجاد حسی که می خواهید، استفاده کنید.
اگر در ابتدای مسیر تبدیل شدن به یک عکاس حرفه ای قرار دارید؛ به شما پیشنهاد می کنیم در دوره های عکاسی شرکت کنید و اصول و قواعد آن را از پایه تا پیشرفته، یاد بگیرید. یکی از آموزشگاه هایی که معتبر بوده و در این زمینه اقدام به برگزاری دوره های عکاسی می کند، مرکز آموزش خانه صنعت و معدن است. کلاس عکاسی دانشگاه هنر توسط این آموزشگاه برگزار شده و شما می توانید حتی در دوره جامع عکاسی غیر حضوری، شرکت کرده و تمامی مباحث از جمله شناخت و چگونگی ترکیب رنگ در عکاسی را یاد بگیرید. مزیتی که شرکت در این دوره ها دارد این است که در پایان دوره مدرک معتبر و مورد تأیید وزارت صنعت و معدن به هنرجو، ارائه می شود. مباحث ارائه شده در این دوره ها به گونه ای است که شما با شرکت در آن از هر دوره آموزشی دیگری، بی نیاز می شوید. در واقع هر آنچه که به عنوان یک عکاس برای ورود به بازار کار نیاز است بدانید؛ در این دوره جامع توسط اساتید مجرب، آموزش داده می شود.
برای دریافت مشاوره، ثبت نام و شرکت در دوره جامع آموزش عکاسی با کارشناسان مربوطه دانش هنر از طریق شماره های درج شده در وب سایت، تماس بگیرید.