حضور سبک های هنری مختلف تأثیر زیادی در پیشرفت و نوآوری سبک های منحصر به فرد داشته است. یکی از سبکهایی که امروزه در دنیای طراحی مد و لباس طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده، سبک آرت نوو در طراحی لباس است. این سبک روی همه رشته های هنری از جمله نقاشی، پیکر تراشی، گرافیک، معماری، تزئینات داخلی، ادبیات، تئاتر و مد تأثیر زیادی داشته است. آرت نوو یک واژه و اصطلاح فرانسوی است که به عنوان یک جریان بین المللی در سال های 1980 میلادی تا 1910 میلادی در شاخههای هنری معماری و هنرهای تزئینی کاربرد زیادی داشته است. در این مقاله به طور کامل با سبک آرت نو در طراحی لباس و خصوصیات مختلف آن به منظور طراحی اصولی که در آموزشگاه طراحی لباس نیز مطرخح میشود این سبک آشنا می شویم.
تأثیر سبک آرت نوو بر دنیای مد
همان طور که در پاراگراف اول گفته شد، سبک آرت نوو در طراحی لباس، روی شاخههای هنری مختلفی از جمله طراحی مد تأثیر زیادی داشته است. این تأثیر در دنیای مد در دهه 1900 میلادی لباس زنان اغلب ساده و راحت بود. بهگونهای که مدل لباس های زنان آستین های بلند و سیلوئت هایی با دامن های کم حجم و ساده داشت. این روند باعث شد که سبک لباس های مردانه نیز به طرف سبک های مدرن و آزادانه تری برود. این تأثیر گذاری و تغییر در دنیای مد و لباس و سبک های طراحی لباس بهگونهای بود که هنر نو (آرت نو) در مقابل هنر سنتی سرزمین های مختلف قرار گرفت. بهگونهای که هنرمندانی که این سبک را انتخاب می کردند، شیوه های قدیم را کنار گذاشته و از تکنیک های جدید در طراحی مد و لباس استفاده می کردند.
تاریخچه سبک آرت نوو
اصطلاح آرت نوو (Art Nouveau) بر گرفته از یک نام گالری هنری به نام خانه هنر نو (Maison De I art nouveau) است. این اصطلاح در سال 1895 میلادی و توسط یک فروشنده آثار هنری به نام زیگفرید بینگ که تابعیت آلمانی- فرانسوی دارد، معرفی شد. به همین دلیل در فرانسه به استایل آرت نو، استایل مدرن هم گفته می شود. با معرفی سبک آرت نوو در طراحی لباس و افزایش استقبال طرافداران آن، از این سبک در سایر کشورهای جهان هم استفاده شد. یکی از کشورهایی که در همان ابتدای معرفی این سبک آن را بهگونهای هنرمندان ادامه داد، بریتانیا است. در بریتانیا به استایل آرت نوو، سبک گلاسکو گفته میشد. در آمریکا به آن سبک تیفانی استایل و در ایتالیا به آن سبک آزادی میگویند.
استایل آرت نوو را میتوان نوعی از شیوه های بدیع و جدیدی که با تکیه بر روش هایی انتزاعی مبنی بر حرکتهای خطی دانست. برخی از فعالان صنعت مد عقیده دارند که مرکز اولیه این سبک در بروکسل بلژیک- پاریس و نانسی در فرانسه، مونیخ آلمان، وین اتریش، گلاسکو در اسکاتلند بود. بهگونهای که هر کشور فعالیت خود را با این سبک به صورت همزمان آغاز کرده و هر کدام نام منحصر به فردی را به استایل آرت نوو اختصاص داده و این سبک مشهور شد.
خصوصیات استایل آرت نوو
استایل آرت نوو همانند بسیاری از سبک های مختلف در دنیای طراحی و مد خصوصیات منحصر به فردی دارد. با وجود این که این سبک در کشورها و در زمان های مختلف با نام های منحصر به فردی که همان افراد مشهور تعیین می کردند، مشهور شد؛ اما به طور کلی این سبک دارای فرم هایی الهام گرفته از طبیعت و با خطوط منحنی پویا، شکل هایی نا متقارن و مواج و سیال است. به همین دلیل برخی از طراحان این سبک را با سبک ارت دکو مشابه میدانند. یکی از خصوصیات بر جسته سبک آرت نوو در طراحی لباس شباهت های زیاد آن با لباس های قوم یونان و روم باستان است. لباس های این استایل کاملاً گشاد و است که به وسیله منجوق و پولک های زیاد بر زرق و برق و البته زیبایی آن افزوده می شود. در اکثر مدل لباس های این سبک از رنگ های مشکی و در برخی از مدل ها از ترکیب مشکی با رنگ های مخالف آن استفاده می شود. انتخاب رنگ مشکی در این سبک تأثیر زیادی در افزایش جلب توجه کردن این سبک و منحصر به فرد بودن آن دارد. در سال 2012 میلادی نیز از این استایل در طراحی مد برند گوچی الهام گرفته شد. البته میتوان گفت استفاده از رنگ مشکی در این سبک در طی سال های اخیر و به دست طراحان مدی که به طراحی مدرن علاقه داشتند، رایج شد؛ اما در گذشته برای طراحی استایل آرت نوو در طراحی لباس از رنگ های زرد، سبز، استفاده میشد.
حتی در برخی از مطالعات نشان داده شده که برخی از طراحان مد در گذشته از طیف رنگی رنگ های سبز و زرد از جمله رنگ های سبز زیتونی، قرمز تیره، خردلی، قهوه ای و همه طیف های رنگی رنگ آبی استفاده می کردند. از دیگر خصوصیات سبک آرت نوو در طراحی لباس به جنس پارچه های مختص آن میتوان اشاره کرد. به دلیل این که سبک آرت نوو به آزادی و گشاد بودن اشاره دارد، جنس پارچه های آن نیز از ساتن و ابریشم است. این نوع جنسها علاوه بر مرغوبیت زیادی که دارند، هنگام پوشیدن نیز بسیار آزاد و حتی خنک و ساده هستند. بهگونهای که هیچ گونه تجمل گرایی و هزینه زیاد در آن دیده نمیشود.
اکسسوری های سبک Art Nouveau
از مهمترین موارد دیگری که در تکمیل زیادی سبک آرت نوو در طراحی لباس تأثیر دارد، اکسسوری های منحصر به فرد این سبک است. انتخاب اکسسوری های سبک Art Nouveau تأثیر زیادی در افزایش زیبایی این سبک میگذارد. عجیبترین و البته زیباترین خصوصیات اکسسوری های این سبک استفاده از ترکیب متریال های مختلف برای ساخت اکسسوری و زیور آلات است. جنس عمده اکسسوری ها ترکیبی از شیشه و طلا، طلا و عقیق، الماس، مروارید، مینا و … است. حتی در مواردی که طراحان مد قابلیت پرداخت هزینه های بیشتر را داشتند، برای ساخت اکسسوری از شیشه های قیمتی، عاج و استخوان و سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی استفاده می کردند.
جمع بندی
آشنایی با سبک های مختلف در طراحی لباس یکی از مهمترین مواردی است که بر افزایش پیشرفت روز افزون طراحان مد تأثیر مثبت دارد. یکی از سبک های طراحی مد که به دلیل منحصر به فرد بودن مورد توجه طراحان مد و لباس قرار گرفته، سبک آرت نوو در طراحی لباس است. برای آشنایی با سبک های مختلف طراحی لباس و خصوصیات منحصر به فرد آن میتوانید در دوره آموزشی جامع آموزشگاه دانش هنر ثبت نام نمایید. این دوره آموزشی به طور کامل به کلیه اصول طراحی لباس از صفر تا صد می پردازد. به همین دلیل نیازی به گذراندن دوره های پیش نیاز برای هنرجویان نیست. علاوه بر این، این دوره آموزشی جهت رفاه حال هنر جویان با شرایط زندگی و کاری مختلف کلاس ها به دو صورت دوره طراحی لباس آنلاین و حضوری برگزار می شود. هر دو کلاس در سطح کیفی یکسان و با بهره گیری از برترین اساتید مجرب در حوزه طراحی لباس برگزار می گردد.