رنگ شناسی لباس مهمترین اصل در استایلینگ است که یک طراح لباس باید به خوبی نسبت به آن، آگاهی و دانش داشته باشد. یک لباس هر چقدر هم در یک مدل زیبا و خاص طراحی شده باشد اما رنگ مناسبی نداشته باشد، جالب توجه نخواهد بود. ست کردن رنگ ها قانون و قاعده خاص خود را دارد و کسی که به عنوان طراح در صنعت مدلینگ فعالیت دارد باید به خوبی با اصول و قواعد ست کردن لباس و انتخاب مناسب رنگ ها، آشنا باشد. در این مقاله قصد داریم شما را با اصول رنگ شناسی لباس، آشنا کنیم.
اهمیت رنگ شناسی در طراحی لباس
اگر قصد دارید به عنوان یک طراح لباس همواره انتخاب های صحیحی داشته باشید؛ بایستی رنگ شناسی لباس به خوبی بشناسید و ترکیباتی از آن ها خلق کنید تا بتواند مدل لباس را بهتر نشان دهد یعنی بهتر است به جای اینکه چند اسم را حفظ کنید اطلاعات خود را درباره رنگ ها، افزایش دهید. خیلی ها تصور می کنند که تنها طرح های عجیب و غریب هستند که می توانند در صنعت مدلینگ و طراحی لباس، به چشم آیند اما باید بدانید هیچ چیز به اندازه هارمونی رنگ ها در طراحی مد، موثر نخواهد بود. بنابراین اگر طراح مدلینگ لباس هستید و یا دوره طراحی لباس آنلاین را میگذرانید؛ پیشنهاد می کنیم قبل از هر چیز با چرخه رنگ ها، آشنا شوید. با استفاده از این چرخه و دانشی که دارید، می توانید ترکیب های منحصر به فردی از رنگ ها را خلق کنید.
رنگ شناسی در لباس مشاغل
هدف از رنگ شناسی تنها مسائل ربوط به زیبایی شناسی لباس نیست؛ بلکه در خیلی از موارد هدف خاصی پشت یک ترکیب رنگ، نهفته است. مثلا تا به حال به رنگ سبز لباس جراحان توجه کرده اید؟! انتخاب هوشمندانه رنگ سبز به جهت از بین بردن اثر قرمزی رنگ خون است و یا شبرنگی که در لباس کارگران شهرداری به کار برده شده است به عنوان زنگ خطر برای رانندگان در شب می باشد. رنگ لباس های مشاغل مختلف فارغ از در نظر گرفتن زیبایی و اعمال اصول و قواعد استفاده از رنگ ها، با در نظر گرفتن اصول روانشناسی انتخاب می شود. مثلا لباس افرادی که با بچه ها در مهد کودک کار می کنند با لباس افرادی که اساتید دانشگاه هستند و با افرادی با سنین بالا سر و کار دارند، قطعا متفاوت خواهد بود. اهمیت رنگ شناسی لباس اینجا مشخص می شود. اگر در حیطه طراحی لباس فعالیت دارید و قصد دارید برای شغل خاصی لباس طراحی کنید؛ باید هم جنبه زیبایی شناسی و هم جنبه های روانشناسی را در نظر بگیرید تا بتوانید در نهایت بهترین ترکیب رنگ ممکن را انتخاب کنید.
رنگ شناسی لباس کودک
برای طراحی لباس بچه گانه باید در درجه اول به حس نشاط و سرزندگی و در کنار آن رشد و نمو کودک، توجه کرد. لباس هایی با رنگ های تیره انتخاب مناسبی برای کودکان نیستند مگر در مواردی که با یک رنگ مکمل و یا یک رنگ گرم، ترکیب شده باشند. علاوه بر اثرات زیبایی شناسی رنگ لباس کودک، مسئله دیگری هم وجود دارد و آن تاثیری است که رنگ لباس بر روان کودک می گذارد. به طور معمول کودکان نسبت به رنگهای قرمز، آبی، نارنجی و زرد واکنش مثبت داشته و علاقه بیشتری نشان می دهند. در حالی که رنگ های سیاه، سفید خاکستری و قهوه ای اگرچه می تواند مورد پسند والدین باشد اما برای کودک جذابیت خاصی ندارد. در رنگ شناسی لباس برای دنیای رنگارنگ کودکان می طلبد که برای آن ها لباس هایی با رنگ های شاد، انتخاب کنیم.
رنگ شناسی لباس مردانه
اگرچه مردان این آزادی را دارند که بتوانند هر رنگ لباسی که دوست دارند به تن کنند اما عموم مردان لباس هایی با رنگ های خنثی را مخصوصا برای ظاهر شدن در محیط کار، می پسندند. البته اگر قصد رفتن به یک میهمانی را داشته باشند شرایط متفاوت بوده و حتی می توانند از رنگ های مکمل یا متضاد هم استفاده کنند. مثلا پوشیدن یک کت و شلوار سرمه ای رنگ با یک کراوات با رنگ قرمز می تواند بر جذابیت بیشتر مردان، بیفزاید. البته انتخاب رنگ لباس به فاکتورهای دیگری هم بستگی دارد. به طور مثال اگر قرار است به اولین مصاحبه کاری خود بروید؛ ما به شما پیشنهاد می کنیم از یک کت و شلوار با رنگ آبی استفاده کنید. این رنگ حس دوستی و وفاداری را منتقل کرده و در تمام مدت به شما اعتماد به نفس می بخشد.
رنگ شناسی لباس زنانه
لباس های زنانه تنوع زیادی داشته و هر طیف رنگی را می تواند شامل شود. البته پیش از آنکه اقدام به الگوسازی لباس کنید؛ بهتر است درباره رنگ آن که البته باید متناسب با جنس پارچه هم باشد، تصمیم گرفته باشید. علاوه بر این، بایستی رنگ هایی را که با تناژ پوستی هماهنگی دارد، بشناسید. اگر چهره ای گندمگون دارید؛ لباس هایی با رنگ های قرمز، زرد، سبز و نارنجی می تواند انتخاب معقولانه ای باشد. بسیار مهم است که رنگ شناسی لباس با رنگ پوست هماهنگ باشد. تنها در این مورد است که هارمونی بسیار زیبایی ایجاد می کند. برای ست کردن لباس ها، رجوع کردن به چرخه رنگ می تواند کمک زیادی به شما بکند. رنگ هایی که در این چرخه در مقابل هم قرار گرفته اند مکمل بوده و شما به راحتی می توانید آن ها را با یکدیگر، ست کنید.
رنگ در زیبایی شناسی لباس
اگر بخواهیم به خوبی رنگ لباس ها را با همدیگر ست کنیم به طوری که جلوه خاصی به پوشش و استایل بدهد؛ قبل از هر چیز باید با دنیای رنگ ها، اشنا باشیم. باید بدانیم کدام رنگ با دیگری هماهنگ است و یا به عبارتی به خوبی با آن، ست می شود. به طور کلی رنگ ها به سه دسته اصلی رنگ های گرم، رنگ های سرد و رنگ های خنثی، تقسیم بندی می شوند که هر کدام را به اختصار توضیح می دهیم:
رنگ های گرم
اگر فرد پرانرژی باشید طبیعتا باید از رنگ های گرم خوشتان آید. این رنگ ها انرژی بخش بوده و از نظر روانشناسی با افزایش گردش خون باعث افزایش هیجان و انرژی در فرد می شود. رنگ های گرم برای تناژ پوستی خاصی مناسب است. معمولا افراد با رنگ پوست گندمی و یا تیره تر، بیشتر از رنگ های گرم استفاده می کنند. قرمز و زرد دو رنگ اصلی از رنگ های گرم هستند که البته بهتر است در کنار هم استفاده نشوند بلکه به گونه ای باشد که اثر خنثی سازی ترکیب، در نظر گرفته شود. می توان در کنار رنگ های گرم از یک رنگ خنثی یا سرد هم استفاده کرد تا زیبایی لباس دو چندان شود.
رنگ های سرد
رنگ های سرد احساس آرامش را به همراه دارند. این رنگ ها بیشتر مناسب افراد سفید پوست و افراد با پوست های روشن می باشد. همانطور که گفتیم می توانید از رنگ های سرد در کنار رنگ های گرم استفاده کرده و ترکیب زیبایی، خلق کنید. مثلا استفاده از ترکیب رنگ سرمه ای تیره در کنار بنفش نیلی می تواند انتخاب هوشمندانه ای باشد.
رنگ های مکمل
دسته ای از رنگ ها هستند که همدیگر را کامل می کنند. این رنگ ها را می توانید در دایره رنگ ها ببینید. درواقع رنگ هایی که در این دایره در مقابل هم قرار دارند، مکمل یکدیگر هستند. به طور مثال استفاده از رنگ های زرد و بنفش و یا رنگ های آبی و نارنجی به عنوان دو رنگ مکمل همدیگر می تواند انتخاب مناسبی باشد.
رنگ های متضاد
استفاده از رنگ های متضاد نیز به نوبه خود می تواند ترکیب های خیره کننده ای، خلق کند. مثلا ترکیب رنگ سفید و مشکی و یا ترکیب رنگ هایی که در آن ها از دو رنگ گرم و سرد استفاده شده است، می تواند تضاد جالبی ایجاد کند. این ترکیب رنگ مخصوصا برای زمان هایی که فرد نیاز به جلب توجه خاصی دارد، مفید هستند.
ست تک رنگ
ست های تک رنگ که به آن ها “مونوکروم” گفته می شود هم طرفداران خاص خود را دارند. در این موارد تمامی لباس ها از یک رنگ انتخاب می شود و استایل خاصی ایجاد می کند. برخی از هنرپیشه ها برای بهتر دیده شدن در جشنواره ها از این ست خاص استفاده کرده و تنها از یک رنگ برای تمامی لباس های خود، استفاده می کنند.
جمع بندی
رنگ شناسی لباس قبل از اینکه سلیقه ای باشد، یک پدیده اجتماعی است. برخی رنگ ها ممکن است تاثیر شادی بخشی روی دیگران بگذارند و یا بالعکس. برخی از رنگ ها می تواند شما را لاغرتر از چیزی که هستید نشان بدهد که البته برای افرادی که اضافه وزن دارند، یک موهبت است. از طرفی برخی از رنگ ها اگر به درستی انتخاب نشوند؛ می توانند از شادابی چهره شما کم کرده و شما را بی حوصله، نشان دهند. با این تفاسیر باید متوجه اهمیت رنگ شناسی در طراحی لباس شده باشید. انتخاب رنگ های مناسب برای یک لباس به اندازه طراحی مدل آن، اهمیت دارد.
خوشبختانه دوره های آموزشی وجود دارد که می توانید در آن ها ثبت نام کرده و با رنگ شناسی در حیطه طراحی لباس، آشنا شوید. در واقع رنگ شناسی یکی از سرفصل های دوره طراحی لباس در تهران بوده که در مرکز آموزش صنعت و معدن، برگزار می شود. اگر به طراحی لباس علاقه مند هستید؛ بهتر است به این آموزشگاه که از اعتبار کافی برخوردار است مراجعه کرده و در دوره طراحی لباس، شرکت کنید. در این دوره صفر تا صد اصول طراحی لباس به همراه اصول رنگ شناسی به دانش پذیران، آموزش داده می شود. حتی اگر فرصت شرکت در دوره های حضوری این آموزشگاه را ندارید؛ می توانید از طریق آموزش آنلاین طراحی لباس، تمامی آموزش ها را دریافت کنید. جهت ثبت نام و دریافت راهنمایی های بیشتر با کارشناسان مربوطه در خانه صنعت و معدن، تماس بگیرید.