یکی از لوکیشن هایی که باعث خلق و ثبت عکس هایی بسیار زیبا و منحصر به فرد می شود، عکاسی در ساحل است. حتی اگر عکاس حرفه ای و با تجربه ای هم نباشید، با دیدن دریا و رنگ های بی نظیر و تلاطم موج ها یکی پس از دیگری ناخود آگاه تصمیم می گیرید با موبایل خود عکس هایی زیبا ثبت کنید. حتی امروزه بسیاری از زوج های جوان برای مناسبت های خاص و عکاسی فرمالیته عکاسی در ساحل را ترجیح می دهند؛ اما عکاسی در شرایط نوری خاص و حتی در ساعات مختلف کنار دریا با عکاسی پرتره و در فضای بسته تفاوت زیادی دارد. در این مقاله به طور کامل با اصول عکاسی در فضای باز جمله در ساحل و تکنیک های مهم آشنا می شویم.
آموزش عکاسی در ساحل
نکته اول در عکاسی فضای باز این است که باید به شرایط آب و هوایی و نوساناتی که در ساعات مختلف به ویژه در فصول پاییز و زمستان رخ می دهد، توجه داشته باشید. همچنین برای عکاسی در فضای باز و مناظر تحت تأثیر ساعات مختلف شبانه روز است. نور سه اصل مهم دارد که در آموزش عکاسی اهمیت زیادی به آن داده می شود، از جمله شدت، جهت و رنگ. این سه عامل تحت تأثیر ساعات و زمان های مختلف در روز هستند که ممکن است از شدت میزان نور، جهت تابش نور و حتی شدت زیبایی رنگ ها کاسته شده یا افزایش یابد. به همین دلیل باید زمان مناسب و ساعت مورد نظر خود یا سوژه عکاسی را در نظر داشته باشید. در کلاس های آموزش جامع دوره عکاسی آموزشگاه هنر دانش به طور کامل و کاملا اصولی و علمی به کلیه نکات مهم عکاسی در فضاهای مختلف پرداخته می شود. همچنین در پایان دوره جهت سطح سنجی و معرفی هنرجویان آزمون برگزار خواهد شد. کلاس های حضوری و آنلاین کاملاً تعاملی بوده و پس از اتمام دوره به بازار کار معرفی خواهید شد.
تکنیک های عکاسی در ساحل
همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد، عکاسی در فضای بسته و باز و در شرایط نوری مختلف با یک دیگر تفاوت های زیادی دارد. به همین جهت تکنیک اول در عکاسی در ساحل انتخاب زمان مناسب و با شرایط نوری مورد نظر است. با وجود این که عکاسی از امواج دریا، غروب و طلوع آفتاب، بسیار زیبا و شگفت انگیز است؛ اما برای عکاسی در سواحل دریا دنبال صحنه ها و لحظات بکر دیگری نیز باشید. عکاسی از دریا به ثبت عکس از امواج محدود نمی شود. برای عکاسی می توانید از صحنه ها و عناصر دیگری مانند صخره ها، تک درختی در ساحل، یا حتی افرادی که در ساحل قدم می زنند، ایده بگیرید و روی آن ها فوکوس کنید. از مهم ترین تکنیک های عکاسی به موارد زیر می توان اشاره کرد:
از لنز واید استفاده کنید: برای پیش بینی شرایط جوی متغیر لازم است که یک لنز واید تهیه کنید: در شرایطی که نور محیط کم است، از تک پایه یا سه پایه استفاده کنید. همچنین دیافراگم آن را روی f/16 یا f/32 تنظیم نمایید. با این تنظیمات حتی در شرایط جوی که مه پایدار و غلیظ است، کل تصویر به صورت واضح ثبت خواهد شد.
سرعت شاتر بالا: اگر دیدن موج های خروشان دریا برای شما جذابیت زیادی دارد، برای نگه داشتن حرکت مواج باید از سرعت شاتر بالا استفاده کنید. در چنین شرایطی شاتر را در حدود 1.1000 ثانیه تنظیم کنید. همچنین به علت انعکاس زیاد نور از نوردهی زیاد اجتناب کنید.
ثبت لحظه انعکاس: لحظه ای که خورشید هنگام طلوع یا غروب آفتاب از بین ابرها نمایان می شود، انعکاس صحنه در آب تصویری شگفت انگیز در ساحل پدید می آورد. در این شرایط دوربین را روی سه پایه قرار دهید تا لرزش دوربین جلوگیری شود. همچنین دوربین را در حالت AV (اولویت دیافراگم) قرار دهید. برای ثبت عمق میدان بیشتر از یک دیافراگم f/16 یا f/32 استفاده کنید. همچنین برای افزایش حالت دراماتیک عکس از فیلتر پولاریزه نیز می توانید استفاده کنید. این فیلتر به پر رنگ تر شدن رنگ ها به ویژه رنگ آسمان کمک می کند. همچنین ابرها را برجسته نمایش می دهد و از شدت انعکاس نور در آب می کاهد.
تعیین ساعت مناسب برای عکاسی: یکی از مهم ترین نکات عکاسی در ساحل تعیین زمان مناسب است. اگر صبح زود عکاسی می کنید، رنگ قالب در صحنه عکاسی رنگ قرمز است. هر چه زمان پیش می رود نیز این رنگ به زرد متمایل می شود. سوژه های عکاسی نیز در ساحل سایه های کشیده تری خواهند داشت. در غروب نیز همانند اول صبح شدت رنگ ها افزایش یافته و با وضوح بالاتری نمایش داده می شود.
با شرکت در کلاس آموزش جامع آموزشگاه دانش هنر از مرحله مقدماتی تا پیشرفته با کلیه تکنیک های عکاسی در ساحل و لوکیشن های مختلف دیگر آشنا می شوید. با یادگیری این تکنیک به صورت دستی می توانید تنظیمات دوربین را تغییر داده و لحظات و صحنه هایی شگفت انگیز را ثبت کنید. کلاس آنلاین عکاسی دانش هنر با بالاترین کیفیت و در سطح کیفی یکسان برای هنر آموزان برگزار می شود که کاملا تعاملی خواهد بود.
وسایل لازم برای عکاسی در ساحل
وسایلی که برای عکاسی فضای باز و به ویژه در ساحل مورد استفاده قرار می گیرد و لازم است، با عکاسی پرتره و شرایط فضای بسته متفاوت است. این موضوع به دلیل نوسانات آب و هوایی و شرایط تغییر هوا است. با تغییر هوا شن و ماسه ها به حرکت در می آیند و استفاده از تجهیزات ضروری و کاربردی اهمیت زیادی دارد. مهم ترین وسایل لازم برای عکاسی در ساحل وسایل زیر هستند:
- پارچه تمیز: در ساحل و کنار دریا وزش باد و ایجاد غبار و گرد کاملا طبیعی است. به همین دلیل وجود شن و نمک باعث می شود که لنز یا بدنه دوربین کثیف شود. در این شرایط استفاده از پارچه تمیز کاملا ضروری و لازم است. با پارچه تمیز پس از هر بار فیلمبرداری و عکاسی لنز و بدنه دوربین را کاملا از هر گونه شن و نمک و … تمیز کنید.
- فیلتر لنز: زمانی که از دوربین برای عکاسی در ساحل استفاده نمی کنید، حتماً دوربین را داخل کیف آن قرار دهید. همیشه لنز دوربین را با استفاده از یک فیلتر بپوشانید تا هیچ گونه شن و نمک و غباری وارد آن نشود. این کار از ایجاد خراش لنز نیز جلوگیری می کند. در نظر داشته باشید که خرید لنز جدید خیلی گران تر از خرید یک فیلتر است.
- جعبه تجهیزات تمیز کننده لنز: برای پاک شدن کامل تمام ذرات شن و خاک و نمک از روی لنز از مایع تمیز کننده لنز یا آب مقطر استفاده کنید. در شرایط آب و هوایی متغیر از دوربین خود به کمک جعبه تجهیزات محافظت کنید و پس از آماده شدن شرایط مناسب برای عکاسی، یا آماده شدن سوژه لنز دوربین را بسته نگه دارید. این کار باعث می شود برای دفعات بعد نیازی به تمیز کردن لنز نداشته باشید.
- سه پایه: یکی از مهم ترین تجهیزات برای عکاسی در ساحل سه پایه است. تنظیم سه پایه کار کاملا ساده ای است؛ اما برای تثبیت شدن محکم سه پایه توصیه می شود که وزن سه پایه را افزایش دهید. یک کیسه خالی همراه خود داشته باشید و داخل آن را با شن و ماسه پر کنید. سپس کیسه را به سه پایه آویزان کنید. با افزایش وزن سه پایه از سقوط آن در شرایط جوی نا پایدار و وزش باد جلوگیری می شود.
- فیلتر پلاریزه: یکی از بهترین تجهیزاتی که می تواند در بهبود عکس های ساحل موثرتر باشد، استفاده از فیلتر پلاریزه است. این فیلتر مانند فیلتر پلاریزه به لنز دوربین وصل می شود و بازتاب هایی که ممکن است باعث کاهش کنتراست و شدت تصاویر شود را از بین می برد.
تنظیمات دوربین برای عکاسی کنار دریا
تا این قسمت از مقاله با کلیه نکات لازم برای عکاسی در ساحل و تجهیزات لازم آشنا شدیم؛ اما برای ثبت تصاویری با کیفیت تر لازم است که تنظیماتی را به صورت دستی روی دوربین خود اعمال کنید. با توجه به این که انتخاب لنز به سوژه بستگی دارد، اما در صورتی که می خواهید از منظره های اطراف ساحل و دریا عکاسی کنید، بهترین گزینه خرید لنز واید است. یک لنز واید با فاصله کانونی f/ 17 تا f/40 عملکرد خوب و مطلوبی را برای عکاسی رقم خواهد زد. برای عکاسی پرتره در ساحل نیز یک لنز پرایم 50 میلیمتری با دریچه دیافراگم کوچک، عمق میدان مطلوب و بسیار مناسبی را ایجاد می کند. با سرعت شاترهای مختلف نیز می توانید صحنه های مختلف را فریز کنید.
همچنین می توانید از نور دهی طولانی استفاده کنید. این کار باعث می شود ابرها و آب و … را به صورت کاملاً نرم و ابریشمی به تصویر بکشید. جهت عکاسی در غروب آفتاب نیز که شرایط نوری کاملاً با ساعات دیگر متفاوت است، باید از سرعت شاتر خیلی پایین استفاده کنید. همچنین فرمت مناسب در چنین شرایطی فرمت RAW است. در صورت عکاسی با این فرمت می توانید بعداً در صورت لزوم کمی جزئیات سایه ها را برگردانید. همچنین می توانید سه عکس با مقادیر نور دهی متفاوت ثبت کنید. سپس عکس ها را با یک دیگر ترکیب کرده تا یک عکس با کیفیت بسیار مطلوب HDR با جزئیات بسیار بالا ثبت کنید.
با این وجود تنظیمات پیشرفته و منحصر به فرد دیگری برای دوربین های پیشرفته دیگر وجود دارد که با شرکت در دوره آموزشی آموزشگاه دانش هنر تنظیمات مختص دوربین های مختلف را آموزش خواهید دید.