عکاسی هنری منحصر به فرد است که قوانین خاصی دارد و با اطلاع از این قوانین، شما قادر خواهید بود در این رشته وارد شوید و به فعالیت بپردازید. یکی از رایجترین و کلیدیترین اصطلاحاتی که در عکاسی می شنوید و با آن سر و کار دارید، واژه فوکوس می باشد. فوکوس در عکاسی، یکی از تنظیمات اولیه و اصول بسیار مهم است که تأثیر زیادی در کیفیت تصاویر خواهد داشت. فوکوس می تواند در شرایط مختلف و با توجه به سوژه موردنظرتان، پیچیده و یا ساده به نظر برسد.
در موقعیت های مختلف، باید تنظیمات فوکوس را تغییر دهید و همین موضوع، می تواند چالش بر انگیز باشد. در این مقاله به تمامی نکاتی که لازم است درباره فوکوس در عکاسی بدانید، اشاره خواهیم کرد. برای یادگیری عکاسی به صورت حرفهای، می توانید در کلاس های عکاسی مبتدی تا پیشرفته دانش هنر شرکت کنید.
فوکوس در عکاسی چیست؟
صفحه و نقطه فوکوس در تمامی تصاویری که توسط دوربین های مختلف ثبت می شوند، وجود دارند. معمولاً این بخش بیشترین وضوح تصویر ممکن را دارد و بهترین نوع انتقال تصویر واقعی به مخاطب به شمار می رود. درواقع فوکوس به طور کلی زوم کردن روی سوژه موردنظر محسوب می شود و فوکوس در عکاسی، برای تعیین نقطه و یا نقاطی است که عکاس می خواهد روی آن ها تأکید کند و با این کار باعث می شود وضوح بخش خاصی از تصویر و یا کل آن بیشتر شود. در دوربین ها فوکوس در لنز شکل می گیرد.
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، فوکوس در تکنیک ها و عکس های مختلف، به شکل های گوناگونی انجام می شود و باید بدانید کجا چه فوکوسی را به کار ببرید. با شرکت در کلاس های جامع عکاسی دانش هنر، می توانید تمامی مبانی و تکنیک های عکاسی را در چند ترم یاد بگیرید. این کلاس ها با بهترین اساتید برگزار می شوند و شما را به صورت عملی برای ورود به بازار کار آماده می کنند.
انواع فوکوس
فوکوس ها انواع مختلفی دارند که برای هریک از موقعیت ها، باید یکی از آن ها را انتخاب کنید. با کمی تمرین و به دست آوردن اطلاعات، می توانید جایگاه درست استفاده و شیوه به کار گیری فوکوس در عکاسی را یاد بگیرید و عکس های بسیار باکیفیت و یونیکی بگیرید. تفاوت عکاس کار درست و افراد نابلد، تنها تکنیک ها و اصولی است که می آموزند و به کار می برند. با اطلاعاتی که در این بخش در اختیارتان می گذاریم، می توانید به راحتی کاربرد انواع فوکوس در عکاسی را یاد بگیرید.
دوربین های مختلف تعداد نقاط فوکوس مختلفی دارند و این قابلیت در دوربین های جدید، بیشتر هم خواهد شد. دوربین هایی با 20، 30 و حتی 50 نقطه فوکوس نیز در بازار موجود هستند که برای استفاده از آن ها باید اطلاعات مربوط به هریک را مطالعه کنید. ممکن است برخی از کاربرد ها بسیار شبیه به هم باشند؛ اما تفاوت های آن ها بسیار جزئی است که همین تفاوت کاربرد آن ها را کاملاً تحت تأثیر قرار می دهد. شما می توانید با فشار دادن و یا نگهداشتن دکمه شاتر، فوکوس را تغییر دهید.
فوکوس Single Point
فوکوس تک نقطه در تمام دوربین های dslr موجود است و به شکل تک نقطهای فوکوس مس کند. عکاس می تواند این فوکوس را روی سوژه تنظیم کند و یا به صورت رندم، یکی از نقاطی که منظره یاب مشخص کرده است را، انتخاب نماید. البته لازم به ذکر است که در شرایط خاصی، تنظیمات دیافراگم نیز در تعداد نقاط فوکوس در دوربین مؤثر است. درواقع با بیشتر شدن نور وارد شده به لنز، نقاط فوکوس نیز افزایش پیدا می کنند. این نوع فوکوس در عکاسی، برای زمانی به کار برده می شود که تنها یک سوژه در تصویر دارید و می خواهید تمامی توجه و تأکید روی آن سوژه اعمال شود.
فوکوس Group Point
این فوکوس نیز یک فوکوس خودکار است و تفاوت آن با فوکوس تک نقطهای، این است که در فوکوس چند نقطهای، از چند نقطه فوکوس نزدیک به هم استفاده می شود. زمانی که می خواهید از سوژه های در حال حرکت عکس بگیرید، این تکنیک می تواند کمک کننده باشد. در این صورت می توانید از ثبت تصویری واضح اطمینان حاصل کنید و راحتتر به عکاسی بپردازید. دوربین هایی که تعداد نقطه فوکوس آن ها بیشتر است، برای این کار مناسبتر می باشند.
فوکوس داینامیک
تکنیک فوکوس داینامیک نیز یکی از انواع فوکوس خودکار است که مانند چند نقطهای کار می کند. در این روش برای فوکوس در عکاسی، دوربین روی سوژه قفل می شود و حرکت داشتن و یا نداشتن آن را بررسی می کند. این فرآیند با در نظر گرفتن تغییرات کنتراست و رنگ در بخش های فوکوس شده، انجام می پذیرد.
فوکوسهای اتوماتیک
در این روش از فوکوس خودکار، دوربین با هوش مصنوعی، روی سوژه فوکوس می کند. این آپشن در دوربین های مختلف، متفاوت است. گاهی این تشخیص بر اساس تنالیته پوست است و گاهی نیز موقعیت چشم ها و بینی و دیگر جزئیات صورت انجام می شود. در دوربین های جدید از قابلیت هایی مانند تشخیص کف دست و تشخیص لبخند استفاده می شود. این نوع فوکوس در انواع عکاسی که می خواهید دوربین به خودی خود عکسبرداری کند، کارایی خواهد داشت. همچنین افراد آماتور و کسانی که نمی خواهند درگیر تنظیمات و ریزه کاری های فوکوس شوند، می توانند از این نوع استفاده کنند.
فوکوس دستی
زمانی که شما فوکوس دستی را فعال می کنید، فوکوس خودکار دیگر کار نمی کند و برای فوکوس در عکاسی، رنگ روی لنز را به صورت دستی تنظیم نمایید. معمولاً هنگامی که می خواهید در عکاسی خودتان آزادی عمل داشته باشید و تأکید را روی سوژه خاصی بیشتر کنید، می توانید تنظیمات فوکوس دستی را فعال کنید و نقطهای که می خواهید را انتخاب نمایید تا واضحتر از نقاط دیگر عکس به نظر برسد. با این کار توجه مخاطب بیشتر به سوژه شما جلب می شود. فوکوس دستی به طور به ویژه برای عکاسی پرتره و یا عکاسی از حشرات و یا جزئیات، کاربرد دارد.
آموزش فوکوس با دوربین عکاسی
برای تنظیم عکاسی در فوکوس، باید ابتدا موقعیتتان را ارزیابی کنید و ببینید سوژه شما دقیقه چه کسی و یا چه چیزی است و چطور می توانید وضوح آن را بیشتر کنید. به طور مثال اگر می خواهید از موجودات ریز و یا موقعیت های مینیاتوری عکاسی کنید، بهتر است فوکوس دستی را فعال کنید تا سوژه شما به انتخاب خودتان، وضوح بیشتری نسبت به دیگر قیمت های عکس داشته باشد؛ اما زمانی که می خواهید از طبیعت عکاسی کنید و نقطه خاصی مدنظرتان نیست؛ باید فوکوس حرفهای و خودکار را انتخاب کنید تا تمامی بخش های تصویر با یک وضوح یکدست ثبت شوند.
می توانید از طریق آشنایی با موقعیت های مختلف و انواع تکنیک های عکاسی، در موقعیت های مختلف، بهترین تصمیم را بگیرید و از فوکوس در عکاسی به بهترین شکل استفاده کنید. انواع فوکوس را می توانید با کمی خلاقیت در انواع سبک های عکاسی به کار ببرید و تصاویری بینظیر خلق کنید.
جمعبندی
عکاسی مانند هر هنر دیگری، دارای قوانین و تکنیک هایی است که با آن ها تعریف می شود و شخصی که خود را عکاس می داند، باید علاوه بر دانستن اصول اولیه، بتواند آگاهی خود را به عمل برساند. با شرکت کردن در کلاس های حرفهای عکاسی، می توانید این هنر را به صورت کامل و جامع یاد بگیرید. دوره های عکاسی صفر تا صد دانش هنر، به دو صورت آنلاین و حضوری برگزار می شوند. کیفیت کلاس های آنلاین درست مانند کلاس های حضوری می باشد و بعد از دوره، در صورت قبولی از سمت استاد، مدرک بینالمللی دریافت خواهید کرد.
این کلاس ها تعاملی هستند و بعد از دوره آنلاین عکاسی، فیلم های تدریس با بهترین کیفیت در اختیار شما قرار می گیرند و می توانید سوا لاتتان را بعد از هر کلاس، از پشتیبان تخصصی خود بپرسید. این کلاس ها با بهترین اساتید برگزار می شوند و شما عکاسی را به صورت عملی می آموزید و برای حضور در بازار کار آماده خواهید شد.